:

Szerző: Koi Tamás

2010. augusztus 30. 13:56

Eldobja az ATI márkanevet az AMD

Még idén kivezeti portfóliójából az ATI márkanevet az AMD. Az egykori ATI Technologies ismert márkanevei közül csak a Radeon és a FirePro marad meg.

Az ATI márkanév további sorsával kapcsolatban először a grafikus feldolgozóprocesszorokat és alaplapi lapkakészleteket fejlesztő és gyártó kanadai cég 2006-os felvásárlása kapcsán röppentek fel meglehetősen borúlátó híresztelések. Az AMD-nél akkor egyértelműen úgy látták jónak, hogy az ATI márkanév a grafikus megoldásoknál hosszabb távon is használatban maradjon, miközben az alaplapi vezérlőknél fokozatosan, teljesen eltűntek a piacról az ATI logót viselő megoldások.

Az AMD szerint az ATI márkanév megszüntetését részben a termékportfólióban idén bekövetkező, jelentős változások indokolják. A vállalat még ebben az évben piacra dobja ugyanis első CPU-GPU integrált áramköreit, melytől komoly sikereket vár, ugyanakkor mindkét márkanév használata esetén az új termékek bevezetése könnyen összezavarhatta volna azokat a fogyasztókat, akik számára az AMD és az ATI még mindig két külön cégnek számít.

A gyártó megrendelésére elvégzett kutatás eredményei is megerősítették az illetékeseket abban, hogy a márkastratégia megérett a felülvizsgálatra: A felmérés során megkérdezett, a grafikus vezérlők piacának sajátosságaival többnyire tisztában lévő válaszadók az AMD márkanevet az ATI-nál erősebbnek ítélték meg, a Radeon brand többek számára bizonyult hangsúlyosabbnak, függetlenül attól, hogy az AMD vagy az ATI gyártói név alatt szerepel a termék.

Az AMD ezért idén év végétől fokozatosan elhagyja az "ATI" gyártói előtagot az ATI Radeon és ATI FirePro márkanevek elől, ezek alapján változnak majd a termékeket jelző logók is, melyek az AMD logójával, illetve anélkül is használhatók lesznek. A cég a jelenleg is futó termékkínálaton visszamenőleg nem hajt végre változtatást, az év végétől boltokba kerülő új termékeknél azonban már csak az AMD logót használja vállalat.

Az ATI márkanév ezzel összesen valamivel több mint 25 évig létezett, az ATI Technologies ugyanis 1985-ös megalakulása óta használta az Array Technologies Incorporated szóhármas rövidítésével létrejövő brandet. A cég első Radeon márkanevű grafikus gyorsítója 2000-ben látta meg a napvilágot, és rövidesen az ATI legismertebb és legsikeresebb márkájává nőtte ki magát. A grafikus munkaállomásokba szánt, 2001-ben bevezetett FireGL brandet 2008-ban FirePróra cserélte az akkor már az AMD tulajdonában álló cég.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.