:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. augusztus 27. 12:57

Örökre ingyenes marad a H.264

Az AVC/H.264 licencelése felett bábáskodó iparági testület, az MPEG-LA bejelentette, örökre ingyenessé teszi a formátum használatát, de csak ha ingyenes webes videókról van szó.

Az MPEG-LA bejelentette, hogy a végfelhasználók számára ingyenes AVC/H.264 webes videók sugárzásához nem kell licencdíjat fizetni. A licencelésért felelős társaság korábban 2015. december 31-ig engedélyezte az AVC/H.264 ingyenes használatát ingyenes webes videók esetén, most azonban a jogdíjmentességet lényegében örök életre kiterjesztette. A más jellegű felhasználás továbbra is jogdíjköteles marad mint ahogy eddig is az volt.

Amint az ismert, a HTML5 lehetőséget ad videók beágyazására a weboldalakban a video címke segítségével, ugyanolyan egyszerűen, ahogy ma képeket lehet az oldalakon elhelyezni. Ahhoz azonban, hogy a felhasználó meg is tudja nézni a filmeket, a böngészőjének támogatnia kell az adott formátumot - erre vonatkozó megkötés egyébként nincs a HTML5-ben, a videó bármilyen formátumban lehet.

A webes videózás jövője szempontjából sorsdöntő időszaknak nézünk elébe, a nagy kérdés, hogy a széles körben ismert és használt H.264 vajon vissza tudja-e verni a Google-féle WebM támadását, amely a teljesen nyitott VP8 videokodekre és az Ogg Vorbis audiokodekre épül. A WebM-et a Google mellett az Opera és a Mozilla is támogatja, míg a két másik böngészőgyártó, a Microsoft és az Apple a H.264 mellett tette le a voksát - bár az Internet Explorer felhasználói WebM videókat is nézhetnek, ha a gépükre telepítve van a kodek. A Google Chrome a H.264-et is támogatja de nyilván a házon belüli" WebM-et preferálja majd.

A H.264-gyel kapcsolatos aggodalmak leginkább arra voltak visszavezethetők, hogy a formátum nem szabad, hanem tulajdonosi, és az ingyenes webes videózásra eredetileg csak 2015-ig lett volna jogdíjmentes. A nyílt forrású böngészőben utazó Mozilla ugyanakkor nem a jogdíjkötelezettség, hanem a zártság miatt voksol a H.264 ellen és valószínűleg nem is fog módosítani az álláspontján. Nagy kérdés, hogy az MPEG-LA bejelentésének lesz-e érdemi jelentősége, a háborúban ugyanis látszólag megmerevedtek a frontvonalak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.