Szerző: Koi Tamás

2010. augusztus 27. 11:25

Újságméretű hajlékony kijelzőt készít az LG

Új, a korábbiaknál nagyobb kijelzővel rendelkező e-bookok megjelenését teszi lehetővé az LG kijelzőgyártó részlege által fejlesztett e-papírok sorozatgyártása.

Iparági források szerint az LG Display kész arra, hogy még idén megkezdje azoknak az új generációs e-papíroknak a gyártását, melyek a manapság egyre népszerűbb elektronikus könyvek újabb változatainak alapját adhatják majd. A cégnél javában zajlik egy 9,7 hüvelykes, színes, illetve egy 19 hüvelykes monokróm, flexibilis kijelzőnek a fejlesztése, a tömeggyártás pedig még idén megkezdődhet. Elemzők szerint az LG Display új, színes e-papír kijelzője révén az Amazon Kindle és más, hasonló célt szolgáló elektronikus könyvolvasók végre színes megjelenítőt kaphatnak majd a jelenleg elterjedt, monokróm E-Ink megoldások helyett. A 9,7 hüvelykes képátlójú panel emellett tabletekben is megjelenhet.


A hajlékony e-papír egyik korai prototípusa

Szakértők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, korántsem biztos, hogy a közeli jövőben tömegesen terjednek majd a színes kijelzővel ellátott e-bookok, hiszen a színes megjelenítők  drágák, emellett energiaszükségletük is jóval magasabb mint a monokróm megoldásoké. Azt egyelőre nem tudni, hogy az LG új színes kijelzőjével hogyan tudja majd áthidalni ezt a két problémát.

Az LG Display a kisebb, színes e-papír mellett egy jóval nagyobb, 19 hüvelykes hajlékony megjelenítő tömeggyártását is tervezi. A monokróm óriáskijelző mérete már az újságpapírokkal vetekszik, és alighanem az is lehet a termékkel az egyik legfőbb cél, hogy idővel az újságpapírokat fizikai valójukban is leváltsák ezek a megoldások. Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy bár a kijelző maga hajlékony, egyelőre nincs egységes, és költséghatékony megoldás arra, hogy miként lehetne az elektronikát kiköltöztetni a műanyag vagy fém burkolatból, amely a mai e-könyvek felépítésének meghatározó eleme.

Az e-papírok jövőbeni fejlesztése és gyártása ezzel együtt kevésbé bizonyulhatott jó üzletnek a Samsung számára: az LG legfőbb riválisának számító koreai cégnél a héten bejelentették ugyanis, hogy a vállalat nem gyárt több kijelzőpanelt e-könyvekhez, mivel a kutatás-fejlesztés és a technológia előállítása aránytalan költségekkel jár. A vállalat ettől függetlenül a jövőben is készít majd e-könyvolvasókat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról