:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. augusztus 26. 12:06

Frissítette Clariion és Celerra tárolóit az EMC

Új szoftveres fejlesztésekkel bővítette Clariion és Celerra tárolóit az EMC, megérkezett a FAST automatikus tárolórétegezési technológia új verziója, blokkszintű tömörítés és egy vadonatúj felügyeleti szoftver is.

A FAST (Fully Automated Storage Tiering) automatikus tárolórétegezési technológia új verziójával bővült az EM Clariion és Celerra tárolók fegyvertára. A tárolórétegezés lényege, hogy az adatok az elérési gyakoriságuknak és a szükséges hozzáférési sebességnek megfelelő teljesítményű meghajtókra kerüljenek. A technológiát a vegyes, Fibre Channel és SATA diszkeket, illetve újabban SSD-ket tartalmazó tárolók elterjedése hívta életre, a rétegezés segítségével a különböző típusú meghajtókat optimálisan lehet kihasználni.

A tavaly decemberben bejelentett FAST automatizálja ezt a folyamatot, a háttérben folyamatosan figyeli az adateléréseket és képes az adatokat automatikusan a megfelelő teljesítményű tárolókra mozgatni. A FAST első generációja csak teljes LUN-okat tudott mozgatni, a most bejelentett fejlesztés (FAST 2) azonban már 1 gigabájtos granularitással dolgozik, így a drága SSD-ket sokkal jobban ki lehet használni, elég a tényleg "forró" adatokat rájuk mozgatni. Más tárolócégek (IBM, 3PAR, Compellent) már jó ideje kínálnak LUN-nál kisebb felbontással dolgozó automatikus rétegezést, az EMC most pótolta a lemaradását. Említésre méltó még, hogy a Clariion és Celerra tárolók mostantól blikkszintű tömörítéssel is tudnak dolgozni, amivel a gyártó szerint akár felére is csökkenthető az adatok által elfogyasztott tárolókapacitás.

Újdonság még a FAST Cache, amely az SSD-k szabad kapacitását hasznosítja az I/O műveletek felgyorsítására, mintha csak egy nem felejtő gyorsítótárként működnének. Az adminisztrátorok beállíthatják, az SSD-k kapacitásából mennyit áldoznának gyorsításra. Az EMC új, 100 és 200 gigabájtos SSD-ket is elérhetővé tett a Clariion és Celerra tárolókban, amelyekhez eddig csak 72 és 400 gigabájtos modellek voltak elérhetők. A cég szerint az új SSD-k, a FAST 2 és FAST Cache megjelenése összességében azt eredményeik majd, hogy egyre több Clariion- és Celerra-vásárló vesz majd flash meghajtókat a tárolóiba.

A Celerra és Clariion gépekhez új felügyeleti szoftver érkezett, a Unisphere, amely a korábbi Navisphere-t váltja le. Az EMC szerint a Unisphere segítségével az adminisztrátorok egy áttekinthetőbb, barátságosabb felületen sokkal gyorsabban hajthatják végre szokásos feladataikat. A Navisphere egyébként az EMC által 1999-ben felvásárolt Data General terméke volt és kisebb-nagyobb módosításokkal ugyan, de a mai napig megrekedt a 80-as, 90-es évek kényelmi színvonalán, a Clariion-üzemeltetők nagy bánatára.

Két hardveres újdonsággal is szolgált az EMC, a Celerra VG2 és VG8 NAS átjárókkal, amelyek már az Intel Xeon 5600-as sorozatú processzoraira épülnek és a korábbi NS-G2 és NS-G8 gépeket váltják le a kínálatban. Emellett a cég bejelentette, hamarosan natív FCoE bővítőmodulokat is elérhetővé tesz Clariion és Celerra tárolótömbjeihez.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.