Szerző: Koi Tamás

2010. augusztus 23. 12:43

Hardveres gyorsítást hoz a Firefox 4 ma megjelenő bétája

A fejlesztői ütemterv szerint még ma megjelenik a Firefox webböngésző 4-es főverziójának legújabb, immár negyedik bétája.

A Firefox 4 új tesztverziójának egyik legfontosabb újítása a weboldalon található grafikus elemek megjelenítésének hardveres gyorsítása lesz. A jelenleg piacon lévő böngészők, valamint a most készülő, újabb verziók valamilyen formában kivétel nélkül támogatnak a Firefox 4-be ültetett rendszerhez hasonló elven működő hardveres gyorsítási technológiákat, melyek a korábban a CPU által végzett számítási feladatok egy részét a grafikus feldolgozóegységnek adják át.

A Firefox 4 soron következő, negyedik bétájában az új tesztváltozatok közül elsőként debütál a Direct2D gyorsítás, a fejlesztők azonban ezt alapesetben letiltották. Ez egyébként a böngészők fejlesztési fázisaiban bevett szokás, mint ahogy az is, hogy az új funkciókat a konfigurációs script átírásával többnyire engedélyezni lehet. Nincs ez másként a Firefox 4 beta 4 esetében sem, ahol a hardveres gyorsítás bekapcsolásához Mozilla instrukciói szerint a szokásos about:config szöveges konfigurációs oldalon a "mozilla.widget.render-mode" változónak 6-os értéket kell adni, a "gfx.font_rendering.directwrite.enabled" változót pedig igaz ("true") értékre kell állítani. A szolgáltatás működéséről az about:support hibakeresési információs oldalon lehet tájékozódni. A funkció csak Windows operációs rendszerek alatt támogatott.

A Firefox 4 negyedik bétájával a hardveres gyorsításon túl új böngészőfül-funkciók is érkeznek. Itt áll először üzembe a korábban tab candy nevet viselő, végső formájában tab sets nevű képesség, amelynek segítségével a felhasználók csoportokba rendezhetik a böngészőfüleket, és azokat egyszerre mozgathatják. Szintén az egyszerűbb böngészőfül-kezelést szolgálja a Firefox 4 harmadik bétájában már használható switch to tab funkció is, mely a címsorba beírt webcímek alapján automatikusan előtérbe hozza azokat a böngészőfüleket, melyek az adott domainhez tartoznak. A megújuló Firefox egyik leglátványosabb változása amúgy a böngészőfülek layoutjának átrendezése lesz, a fülek ugyanis régóta megszokott helyükről a címsor felé kerülnek majd.

A Firefox 4 legújabb tesztváltozatát az eredeti tervek szerint még egy béta követi augusztusban, mellyel a böngésző eléri majd az úgynevezett "code freeze" állapotot, vagyis ezután újabb funkciók nem kerülnek majd a programba. A program publikus bétatesztje júliusban indult, a végleges változatnak a tervek szerint valamikor az év végén kell elkészülnie.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról