:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. augusztus 23. 11:39

Magyarországon tartják a jubileumi OpenOffice.org konferenciát

Magyarországon tartja szokásos éves konferenciáját az OpenOffice.org közösség. A nyílt forrású, ingyenesen használható irodai szoftvercsomag fejlesztői és felhasználói Budapesten ünnepelhetik az OpenOffice.org tizedik születésnapját.

2010-ben Budapest ad otthont az OpenOffice.org nemzetközi konferenciájának, amelyet az Open Document Format Allliance (ODFA) Magyarország szervez. A három napos eseményre a világ minden részéről több mint 100 előadó és összesen várhatóan 300-nál is több vendég érkezik - az érdeklődők augusztus 27-ig még regisztrálhatnak a konferencia weboldalán. A plenáris ülésnek az Országház ad otthont, a megnyitót pedig Dr. Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációért felelős államtitkára tartja. A szekcióülések a Közép-Európai Egyetemen zajlanak.

“Külön siker, hogy a szakmai előadások helyszínén, a Közép-európai Egyetemen a konferenciával egy időben zajlik az ODF Interoperability Demo, amelyen 6 vállalat termékei bizonyítják az ODF formátum magas szintű együttműködési képességét" - mondta Szakál Péter, a konferenciát szervező ODFA Magyarország képviselője, a szervezés koordinátora. "Ez a konferencia mindenki számára emlékezetes lesz." A szakmai programok mellett a nagyközönséget, a felhasználókat is szívesen látják a szervezők  szeptember 1-én a Gödör Klubban, az Open Fesztiválon, ahol találkozhatnak, eszmét cserélhetnek és természetesen születésnap alkalmából koccinthatnak, együtt ünnepelhetnek a közösség vezetőivel, tagjaival.

Az OpenOffice.org idén ünnepli tizedik születésnapját, a Sun Microsystems 2000. október 13-án a StarOffice kódjának megnyitásával indította útjára az OpenOffice.org projektet. Hamarosan hatalmas és aktív nemzetközi közösség alakult ki az önkéntes fejlesztőkből, amely ezután sorra adta ki a az újabb és újabb ingyenesen felhasználható verziókat. Ma már több, mint 5000 szakember, rajongó, fejlesztő vallja magát a közösség tagjának, a nagyvállalatok (pl. IBM, Oracle) mellett ők állnak munkájukkal a szoftvercsomag eredményei mögött.

Az OpenOffice.org jelenleg száznál is több nyelven érhető el és a legújabb változatát világszerte több mint 160 millióan töltötték le. Az OpenOffice.org különösen sikeres az Európai Unióban, amely 2002 óta támogatja a nyílt szabványokat megvalósító szoftverek alkalmazását a tagállamok közigazgatásában. Az Unió ajánlásának megfelelően 2006 óta több tagállam, például Hollandia, Franciaország és Lengyelország  kötelezővé az olyan nyílt szabványokon alapuló szoftverek alkalmazását a közintézményekben, mint például az OpenOffice.org.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.