Szerző: Dojcsák Dániel

2010. augusztus 23. 09:28

Univerzális dokumentumkereső a Gmailben

Azok a felhasználók, akik már teljesen beköltöztek a Google által létrehozott felhőbe, bizonyára örömmel fogadják a Gmail Labs legújabb tesztfunkcióját, az univerzális keresést, ami a Google Docs, Spreadsheet, Presentation és a Gmail adatbázisból is kiemeli a találatokat.

Gyakran nem emlékszünk, hogy az általunk keresett információ, adat egy levélben szerepelt vagy egy megosztott dokumentumban láttuk, így az univerzális keresés mondhatni hiánypótló funkció. Érthetetlen, hogy az egyébként is a Google keresőalgoritmusát használó különböző alkalmazások miért nem lettek korábban ilyen módon összekötve.

Az Apps Search funkció mostantól minden felhasználónak elérhető, mindössze engedélyezni kell a fiók beállításai között a Labs funkciókat, majd a listában az Apps Search opciót bekapcsolni (az egyre terebélyesebb listában az alsó negyedben keressük). Ezek után a Gmailben a Search Mail gomb szövege megváltozik Search Mail and Docs-ra, az eredmény pedig értelemszerűen az lesz, hogy a levelező keresőmezőjébe egy frázist beírva már nem csak az e-mailekből és a névjegyzékből jönnek találatok, hanem a dokumentumtárból is.

A találati listában első körben a 20 legmegfelelőbb és legújabb e-mail találat jelenik meg, alatta pedig az Apps repertoárjában lelt elemek közül is a 20 legfrissebb egy külön táblában. Kapunk egy linket, amivel ugorhatunk egyből a dokumentum-találatokra, viszont eltűnik az e-mail lista aljáról a lapozás lehetősége. További kényelmi funkció, hogy a Gmailben egy webes keresőmező is helyet kapott, amivel közvetlenül egy külső Google-keresést indíthatunk, igaz ez már nem újdonság.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.