Szerző: Bodnár Ádám

2010. augusztus 18. 11:40

3 bites cellák a világ legkisebb 8 gigabájtos flash chipjében

A világon elsőként készített 25 nanométeres csíkszélességű, cellánként 3 bitet tároló NAND flash memóriachipet az Intel és a Micron vegyesvállalata, az IM Flash.

Az Intel és a Micron Technology vegyesvállalata, az IM Flash bejelentette a világ első 64 gigabites NAND chipjét, amely cellánként 3 bitet tárol, azaz TLC (triple level cell) szervezésű. Az első tesztpéldányok már a partnereknél vannak, az év végén pedig beindulhat a tömeggyártás.

A vállalatok szerint ez a jelenleg elérhető legkisebb 64 gigabites NAND flash chip, a 25 nanométeres gyártástechnológiával előállított lapkák 20 százalékkal kisebbek az IM Flash azonos technológiával készülő, ugyanekkora kapacitású, de cellánként 2 bites szervezésű chipjeinél és fele akkorák mint a 64 gigabites, 34 nanométeres eljárással gyártott modellek. Az új lapka 131 négyzetmilliméter alapterületű mindössze és a szokásos TSOP (thin small outline package) tokozásban hozzák majd forgalomba.

A memóriagyártók a mind nagyobb kapacitású chipekért folytatott harcban alapvetően két eszközzel rendelkeznek: a gyártástechnológia fejlesztése lehetővé teszi számukra, hogy mind kisebb cellákat gyártsanak, a cellánkénti bitsűrűség növelésével pedig az egy cellában tárolható adatmennyiség emelkedik. Amennyiben egy cella több bitet tárol, megnő a hibák lehetősége, ezt a vezérlőchip szoftveres módosításaival lehet kiküszöbölni. MLC, azaz cellánként több (kettő) bites szervezésű memóriachipeket már a 80-as évek óta gyártanak.

Az IM Flash egy éve, 2009 augusztusában jelentette be első 3 bites cellaszervezésű NAND flash chipjét, amelyet 34 nanométeres technológiával gyártottak. Ez a modell azonban komoly megbízhatósági problémákkal küzdött, ezért a gyártását rövidesen megszüntették. Idén tavasszal érkezett meg az IM Flash első 25 nanométeres MLC flash chipje, a most bejelentett újdonság a két technológia előnyeit hivatott ötvözni.

A lapkákat leginkább memóriakártyákba, pendrive-okba, illetve olyan mobil eszközökbe szánják a cégek, amelyek nagy flash memória kapacitással rendelkeznek, például MP3-lejátszókba vagy digitális videokamerákba. Az IM Flash már együtt dolgozik a Micronnal és a Lexar Mediával, valószínű ezen cégek kínálatában bukkannak majd fel az első memóriakártyák, pedrive-ok, amelyek a 3 bites cellaszervezésű új lapkára épülnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról