Szerző: Bodnár Ádám

2012. május 7. 15:11

Új csúcsmodell érkezik az EMC VMAX sorozatba

A hónap végén érkezik az EMC csúcskategóriás vállalati tárolójának, a VMAX-nak legújabb verzója, írja céges dokumentumokra hivatkozva a SearchStorage.com. A lap szerint az új modell VMAX 40K néven lesz elérhető, érkezésével egy időben a sorozat többi modelljét is átnevezik.

Kétszer annyi mindenből

Az EMC szokásos tavaszi dzsemboriján, a két hét múlva kezdődő EMC Worldön debütál új csúcskategóriás tárolórendszere, a VMAX 40K. A belsős céges dokumentumok birtokába jutott SearchStorage.com szerint az EMC ezzel párhuzamosan átnevezi a VMAXe és VMAX modelleket is. A VMAX sorozat legkisebb tagja, a VMAXe május végétől VMAX 10K néven lesz hozzáférhető, a három éve bemutatott VMAX-ot pedig VMAX 20K néven fogja árusítani a cég. Ezek fölé érkezik a kínálatba a vadonatúj VMAX 40K, amely az eddigi csúcsmodellnél nagyobb teljesítményt és kapacitást kínál.

Amint az ismert, az EMC VMAX tárolók alapjául szolgáló Virtual Matrix Architecture építőkövei az Intel Xeon processzorokra épülő VMAX engine-ek. A korábbi csúcsmodell VMAX esetében egy VMAX engine négy darab 2,3 GHz-es négymagos "Harpertown" Xeont és 128 gigabájt memóriát tartalmaz, a VMAX 40K-nál az EMC már 2,8 GHz-es "Westmere" modelleket alkalmaz, a memória mérete pedig 256 gigabájtra nő node-onként. Nő a tárolókapacitás is, a maximális kiépítés akár 4 petabájt is lehet. A "quad Virtual Matrix Architecure" felépítés révén a kontrollerek közötti kommunikáció sebessége is kétszer annyi mint korábban volt.

Új szoftver is érkezik

Az új hardver érkezésével együtt a VMAX tárolók szoftverét, az Enginuityt is frissíti az EMC - ezt a régebbi modellek (VMAX 10K, VMAX 20K) is meg fogják kapni valószínűleg. A 5876 verziójú szoftver újdonságai közül a legfontosabb talán a Unisphere for VMAX, amely a középkategóriás VNX egyszerű kezelhetőségét hivatott elhozni a csúcskategóriás tárolók világába. Ennek főleg azok a szervezetek vehetik majd hasznát, amelyek egyaránt üzemeltetnek VMAX és VNX rendszereket, mostantól nem szükséges hozzájuk külön menedzsment-interfészt használniuk, a VMAX-okat is felügyelhetik a Unisphere-ből, nem lesz szükségük a Symmetrix Management Console és a Symmetrix Performance Analyzerre.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Megjelenik a képességek között a "federated tiered storage", amellyel a VMAX mellett más tárolótömbök is bevonhatók az automatikus rétegezésbe. Az EMC által fejlesztett FAST technológia automatikusan a leggyorsabb diszkekre (vagy SSD-kre) mozgatja a sűrűn elért adatokat. A "federated tiered storage" révén egy újabb tárolóréteg kerül be az architektúrába, azonban az már a VMAX-on kívül, egy másik tárolón helyezkedik el. A mozgatás a VMAX és más tárolók között teljes adatintegritás-ellenőrzés mellett zajlik természetesen.

További újdonság a Symmetrix Remote Data Facility segítségével a VMAX 10K tárolók képesek 20K és 40K rendszerekre replikálni az adatokat és megjelenik a három telephelyes replikáció (three site replication) lehetősége DMX-3, DMX-4 s VMAX tömbök között. Az új Enginuity segítségével az EMC tárolók képesek egymással megosztani a FAST VP adataikat, így hatékonyabb lehet az adatrétegezés is. Érdemes még megemlíteni, hogy az új szoftver telepítése után leállítás nélkül végezhetők el különféle konfigurációs feladatok, például RAID csoportok vagy logikai kötetek létrehozása vagy törlése.

Még mindig a csúcsra

Egyelőre nem tudni, a VMAX 40K milyen áron kerül forgalomba, vagy hogy érkezésével a kisebb modellek ára hogyan változik. Ami biztos, hogy az EMC a legnagyobb terhelésű feladatok alá szánja a VMAX 40K tárolókat, mint az online tranzakciófeldolgozás, de gép storage-konszolidációs platformként is helyt áll, illetve hatalmas virtualizált adatközpontok, "tárolócloudok" építésére is bevethető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról