Szerző: Bodnár Ádám

2010. augusztus 12. 10:01

Óvatosan optimista a Cisco

Erős negyedéven van túl a hálózati eszközök vezető gyártója, azonban a közelvövőre vonatkozó kilátásai igencsak óvatosak. Az IT-szektorban egyre több információt hallani, amelyek arra utalnak, a válság utáni fellendülés lassabb lesz a vártnál.

Nagy növekedés, de nem elegendő

Tegnap este, a tőzsde zárása után hozta nyilvánosságra a július 31-én véget ért negyedik pénzügyi negyedévének eredményeit a Cisco, a bevétel 27 százalékkal, a nettó nyereség pedig 79 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban. Elemzők többet vártak a 10,8 milliárdos bevételnél és az 1,9 milliárd dolláros nettó profitnál, a cég papírjainak értéke a bejelentést követően közel 8 százalékkal esett. "A jó negyedéves eredmények még nem jelentik azt, hogy minden visszakerült a régi kerékvágásba" - mondta Kenneth Brant, a Gartner elemzője.

John Chambers elnök-vezérigazgató kommentárjában erősnek nevezte a mutatókat, ugyanakkor óvatosságra intett, mivel sok bizonytalan tényező van még a piacon, amelyre a Ciscónak nincs közvetlen ráhatása, ezek között említette az amerikai GDP vártnál lassabb növekedését, a munkanélküliségi mutatók alakulását és az Európából érkező híreket. A jelenleg is tartó első negyedévre 10,6-10,8 milliárd dollár közötti forgalmat prognosztizál a Cisco, elemzők azonban átlagosan 10,9 milliárdot vártak, vagyis az előrejelzés elmarad az optimista várakozásoktól.

A gazdasági barométer változékony időt jósol

A Cisco pénzügyi mutatóit kiemelten kezelik az elemzők, a vállalat mérete és kiterjedt ügyfélköre miatt egyfajta gazdasági barométer szerepét is betölti (ilyen cég az Intel és az IBM is). A hálózati eszközök gyártója elsők között jósolta meg, hogy a gazdaság megtorpanásából komoly visszaesés lesz, de a cég elsők között lépett a növekedés útjára is. Chambers tegnapi kommentárja szerint a Cisco nagy ügyfelei egyetértenének az amerikai jegybank (Federal Reserve) bejelentésével, amely alapján a gazdaság talpra állása a vártnál hosszabb időt vesz igénybe.

A Cisco vezére azonban sietett leszögezni, nem szeretne vészmadárkodni. "Nem állítjuk hogy a gazdaság visszaesik. Szerintem a valószínűsége egy W-recessziónak vagy nevezzük bárhogy, elég kicsi" - mondta Chambers. A negyedév során a vállalat létszáma 2 ezer fővel növekedett és a közeljövőben további 3 ezer dolgozót vesz fel, ezt szakértők egyértelműen pozitív jelként értékelik.

Az utóbbi napokban, hetekben egyre több olyan információ lát napvilágot, amelyek alapján a recesszió utáni fellendülés elhúzódását vetítik előre, a gazdasági növekedés üteme a vártnál lassabb lesz. Tegnapelőtt a Gartner hozta nyilvánosságra legfrissebb előrejelzését, amely szerint az informatikai piac 2010-ben 2,9 százalékkal bővül mindössze, szemben a korábbi 4,1 százalékos előrejelzéssel. A PC-piac potenciáljával kapcsolatban is vannak aggodalmak, amelyek pár napja komoly mínuszba húzták a legtöbb alkatrészgyártó (pl. Intel, AMD, NVIDIA) részvényeit.

Még több akvizíció várható

A Cisco bevételének derekát adó switchek és routerek forgalma rendre 27 és 15 százalékkal növekedett éves összehasonlításban - a megelőző negyedévben a bővülés 40, illetve 23 százalék volt. A válság alatt a Cisco felvásárlások révén bővült, 2009 eleje óta a vállalat 4,5 milliárd dollárt költött akvizíciókra, elsősorban a videózás területén (pl. Pure Digital, Tandberg). A Cisco abban bízik, az internetes videózás lesz a következő terület, amely jelentősen megnöveli a felhasználók sávszélesség-igényét, ez pedig bővíti alaptermékei, vagyis a switchek és routerek iránti keresletet. A Cisco közel 40 milliárd dolláros készpénzállománnyal rendelkezik és a jövőben valószínűleg további akvizíciókat hajt végre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról