:

Szerző: Bizó Dániel

2010. augusztus 11. 13:29

Zimbrával megy neki az Exchange és Domino szervereknek a VMware

Virtuális készülékbe integrált kollaborációs csomagot jelentett be a VMware, amelyet a nemrég felvásárolt Zimbra szoftvereire alapoz. A cég egyúttal közölte, hogy teljesen integrálta szervezetébe a Zimbrát, így annak termékei mögött immár teljes mellszélességgel áll a VMware csapata is.

A Zimbra Collaboration Suite Appliance (ZCA) egy virtuális készüléket, vagyis egy perceken belül bevethető preparált virtuális rendszerképet takar, amely lényegében egy önállóan működő alkalmazáskonténer. A ZCA a Zimbra nyílt forrású szoftvereit tartalmazza, köztük e-mail szervert, névjegyzéket, naptárat, dokumentum- és feladatkezelőt, valamint webes, PC-s és mobilos klienst. A ZCA alapját természetesen Linux adja, 2.6 sorozatú kernellel, azt azonban nem közli a VMware, melyik disztribúciót használta fel alapjául - tekintve, hogy korlátlan licencmegállapodást kötött a Novellel a SUSE Linux Enterprise Server használatára, ez logikus választás volna.

A minimális működéshez a ZCA önmaga nagyjából 2 gigabájt memóriát és 5 gigabájt lemezterületet igényel. A cég állítja, hogy 50 felhasználóig mindössze egyetlen virtuális processzor, 2 gigabájt memória és 20 gigabájt tárhely elengedő lehet - utóbbit természetesen erősen befolyásolja az egyes felhasználók fiókjainak mérete. A nagyobb környezetekben szintén szerények az igényei, 1000 felhasználóhoz is mindössze 2 vCPU és 8 gigabájt memóriát javasol a Vmware. A hardvernek 64 bitesnek kell lennie.

A VMware készülék piacterén is megtalálható, 60 napos próbaverzióban szabadon letölthető ZCA kétségtelenül a Zimbra februári felvásárlásának első gyümölcse. Nem meglepő így az sem, hogy bár a készülék letölthető a nyílt OVF, valamint VMX formátumokban is, amit elméletileg tetszőleges virtualizációs rétegen be lehet üzemelni, valójában a rendszerkövetelmények közt szerepel a vSphere 4.0 vagy magasabb verziószámú környezet.

A VMware azonban nem csak megkötni igyekszik a szervezetébe olvasztott Zimbrát, hanem támogatást is ad ahhoz, hogy jobban együttműködjön virtualizációs termékeivel. A ZCA tartalmazza a VMware Toolst is, amely a virtualizált rendszerképek működését hivatott javítani drivereken és menedzsmenten keresztül. A készülék egyúttal minimális adminisztrációs igénnyel kecsegtet, ugyanis konfigurálható automata frissítési szolgáltatással is rendelkezik. A ZCA 10 felhasználóig ingyenes, támogatás azonban ekkor nem jár hozzá, 25 felhasználóig 625 dollárba kerül egy örökös licenc.

A VMware a Zimbra olcsóságának garanciája

A Zimbra házon belülre emelésével a VMware célja vélhetően az, hogy megkönnyítse a vSphere licencek értékesítését. Valószínűtlen, hogy az x86-os virtualizációs piacot vezető céget a kommunikációs és kollaborációs szoftverek területére akart volna valójában belépni, hogy ott a Microsoft Exchange és IBM Domino csomagokkal versenyezve üzletet generáljon. A VMware számára sokkal ésszerűbb, hogy a Zimbrával egy rendkívül olcsó alternatívát tud kínálni azon ügyfeleinek, amelyeknél a VMware bevezetések megtérülési mutatóját nem csak a VMware vastagon fogó ceruzája, de az Exchange és Domino magas licencköltségei is lerontják, és teszik elhanyagolhatóvá a hardvereken és üzemeltetésen realizálható elérhető megtakarításokat.

A VMware a vShpere licencek árcsökkentése helyett egy másik utat választott arra, hogy a virtualizációs bevezetések üzletét rontó licencköltségek tömegén faragjon. A házon belülre került Zimbra licencköltségeit tetszőlegesen alakíthatja egy projektben, amivel akár teljesen eliminálhatja az Exchange és Domino szerverek üzemeltetéséhez tapadó licencköltségeket, de még listaáron is jelentős megtakarításokat tud elérni. A Zimbra tipikusan 25 dollárért ad örökös licencet felhasználónként, miközben a Microsoft például évente akár 36 dollárt (CAL) is beszed kliensenként, így 5 év alatt kevesebb mint hetedére lehet csökkenteni a licencköltségeket, ami 250 felhasználónál például már eléri a 10 millió forintos szintet.

A ZCA révén a WMware tehát arra utazik, hogy azok a licencdíjak, amelyek jelenleg a Microsofthoz és IBM-hez áramlanak, inkább vSphere bevezetéseket finanszírozzanak. A Zimbra révén sokkal jobb megtérülési kalkulációkat tud majd felmutatni a vállalatoknak, így könnyebben meggyőzheti azokat, miért is érdemes virtualizálni levelezési és kollaborációs infrastruktúrájukat, amelyek szolgáltatási szintjével kapcsolatban egyre magas elvárások alakultak ki az elmúlt évek során. A migrációkhoz a ZCA rendelkezik egy úgynevezett Migration Wizarddal is, amely azt ígéri, hogy speciális tudás nélkül könnyen és viszonylag gyorsan át lehet szivattyúzni Zimbrába az Exchange és Domino tartalmát és felhasználóit.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.