:

Szerző: Bizó Dániel

2010. augusztus 5. 12:43

Sodródik és spórol a Magyar Telekom

Érdemleges változások nélkül telt a Magyar Telekom második negyedéve, ahogyan a vállalatcsoport sodródott a kedvezőtlen piaci trendekkel. A forgalom olvadásával a nyereségesség visszaesett a tavalyihoz képest, miután a Telekom magpiacai lejtőn vannak. A műszaki fejlesztések ütemét drasztikusan visszafogta a társaság, hogy javítsa készpénztermelő képességét.

A Telekom negyedéves bevételei 6,6 százalékkal múlták alul a tavalyit, amit a cég a kedvezőtlen magyar gazdasági környezettel és a nemzetközi leányvállalatoknál jelentkező növekvő árversennyel magyaráz. A bevételeket az is apasztotta, hogy év elején hatóságilag csökkentek a mobil végződtetési díjak, aminek eredményeként mind a hálózatból kimenő, mind a hálózatba bejövő hívások árában lévő terminációs díj alacsonyabb volt a tavalyinál.

Részben ennek, valamint a tavalyinál alacsonyabb szintű adminisztratív kiadásoknak köszönhetően a vállalat költségszintje is csökkent mintegy 6 százalékkal a tavalyihoz képest, az erőfeszítések ellenére is azonban mintegy 10 százalékkal esett vissza a cég működése által kitermelt nyereség. A profit megnövekedő adótartalma miatt a nettó eredmény közel harmadával, 32 százalékkal 19,6 milliárd forintra zuhant vissza eközben. A cég ugyanakkor drasztikusan, 30 százalékkal lefaragta beruházásait , hogy növelni tudja a kitermelt készpénz mennyiségét, de a jövőbeni nyereségtermelő képességét is javította ezzel a csökkenő pályára tett amortizációs leírások révén. A Telekom 6 milliárd forinttal kevesebbet költött hálózati és IT-fejlesztésekre, mint tavaly.

Csak a tévézés meg a 3G fogy jól

A Telekom műszaki mutatói nem jeleznek változást a korábbi trendekhez képest. A cég vezetékes vonalainak számai a megszokott ütemben csökkent tovább, egy negyedév alatt 42 ezer lakossági telefonvonalat kapcsolt ki, így a tavalyinál 170 ezerrel kevesebb rézvezetékes telefonvonal található az otthonokban. Ennek megfelelően a Telekom telefonhálózatán folytatott beszélgetések összesített hossza is jelentősen csökkent, mintegy 10 százalékkal.

Nincs változás a szélessávú hozzáféréseknél sem, alig növekszik az előfizetők száma, miután a piac is stagnálást mutat. A Telekom egy negyedév alatt mindössze 2451 DSL-előfizetőt szerzett, és valamivel kevesebb kábelest, miközben az optikai bekötések száma sem érte el a háromezret, és mindössze 13 ezer magasságában jár, messze elmaradva a vállalat korábbi, már többször csökkentett várakozásaitól is. A vállalat rendelkezésére áll az EuroDOCSIS 3.0 szabványú kábeles hozzáférés, amellyel az optikával versenyképes sávszélességeket tud biztosítani sokkal nagyobb lakossági lefedettséggel, így ez magyarázhatja az FTTH mögött lendület hiányát.

A 3G-előfizetések száma nagyjából 10 százalékkal ugrott meg egy negyedév alatt, a több mint 36 ezres növekménnyel immár 394 ezer 3G-hozzáféréssel rendelkezik a T-Mobile, ami 49 százalékos piaci részesedést jelent. A lefedettség azonban immár látványosan nem növekszik immár háromnegyed éve, ami azt jelzi, hogy a jelenlegi technológiai és szabályozási keretek közt elérte gazdaságossági határait a mobil szélessáv, és a lakosság közel kétharmadánál nem tud messzebbre nyújtózni. Hasonló véleményen vannak a rivális mobilszolgáltatók is, amelyek lefedettségének növekedése szintén megmerevedett.

Pozitív képet a műholdas és IP-televíziós előfizetések növekedése jelentett, ezek üteme azonban szintén lelassulni látszik, ahogyan azok telíteni látszanak az elérhető piacot. A Telekom három hónap alatt mintegy 25 ezer új DVB-S ügyfelet köszöntött, így bázisa meghaladta a 221 ezret, míg a 8 ezer új IPTV előfizetéssel immár 87 ezren használják a televíziózás legmodernebb formáját. A vállalat közölte, hogy áramszolgáltatása eddig mintegy 10 ezer ügyfelet szerzett májusi indulása óta.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.