Szerző: Bodnár Ádám

2010. augusztus 5. 09:33

Kimanőverezte a versenyhatósági eljárást az Intel

Szerda délután, magyar idő szerint 16 órakor jelentette be hivatalosan a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) hogy megállapodást kötött az Intellel a cég ellen indított trösztellenes eljárásban. A világ legnagyobb chipgyártója olcsón megúszta az ügyet és lényegében csak látszatintézkedésekre kényszerül.

A tavaly decemberben indított versenyhatósági eljárásban az FTC azzal vádolta az Intelt, hogy zsarolással és vesztegetéssel vette rá a legnagyobb PC-gyártókat, hogy mellőzzék a versenytársainak processzorait a számítógépeikben. A vállalat olyan exkluzív vagy korlátozó megállapodásokat kötött a legnagyobb PC-gyártókkal, köztük az HP-val, a Dellel és az IBM-mel, amelyek révén megakadályozta a nem Intel processzoros számítógépek értékesítését, állította az FTC.

Az Intel megígérte hogy jó fiú lesz

Az eljárás során az Intel folyamatosan tagadta hogy bármilyen törvényt sértett volna, az FTC-vel kötött megállapodás egyébként ezt ki is mondja. A cég mindenesetre vállalta, hogy "jó fiú lesz" és tartózkodik olyan piaci gyakorlatoktól, amelyek miatt a hatóság vizsgálatot indított. E a gyakorlatban azt jelenti, hogy az Intel a jövőben nem köthet olyan szerződéseket a PC-gyártókkal, amelyek során az árak, árkedvezmények vagy éppen szállítási határidők attól függnek, hogy az adott gyártó vásárol-e processzorokat vagy chipkészleteket az Intel versenytársaitól.

Amint az ismert, az Intel ellen felhozott vádak alapján a cég több esetben azzal fenyegette meg az AMD-vel szerződni kívánó PC-gyártókat, hogy drágábban adja vagy késlelteti egyes termékek szállítását a számukra. Érdemes megjegyezni, hogy az Európai Bizottság több razziával lefolytatott vizsgálata során nem talált ilyen szerződéseket, erre a következtetésre a PC-gyártók levelezése alapján jutott. Az Intel szerint azonban ezek a levelek csak a kőkemény ártárgyalások keltette bizonytalanságot, a PC-gyártók tárgyalói részéről spekulációkat tartalmaztak, állítása szerint ilyen feltételek sosem hangzottak el.

A megállapodás tiltja az Intel számára a sokat vitatott, az eladott mennyiség alapján számított "sávos" kedvezménypolitika alkalmazását. Az Intel korábbi gyakorlata alapján ha egy PC-gyártó bizonyos mennyiségű Intel processzoros gépet adott el, a teljes rendelésállományra hatalmas árkedvezményt kapott. Az FTC-vel létrejött egyezség alapján ez a gyakorlat a jövőben nem folytatható, ugyanakkor az Intel adhat mennyiségi kedvezményeket, de ezek mértékét nem teheti függővé például későbbi beszerzésektől.

A szerződés nem csak a processzor- és chipset-, hanem a grafikus piacra is kiterjed. Az FTC a decemberben megfogalmazott vádjában azt állította, processzorpiaci fölényét az Intel a grafikus chipek (GPU) piacán is be kívánta vetni a konkurencia ellen és nem átallotta félrevezetni és megtéveszteni a potenciális versenytársakat. Felismerve azt, hogy a GPU-k egyre nagyobb jelenőséggel bírnak és az Intel ezen a területen technológiai elmaradásban van, a cég eleinte megengedte, később pedig korlátozta vagy lehetetlenné tette egyes GPU-k együttműködését a processzoraival, például a chipset- és buszlicencek megvonásával. Emellett integrált grafikus magot tartalmazó chipkészleteit és processzorait esetenként a valódi költségüknél alacsonyabb áron értékesítette, hogy lehetetlenné tegye az NVIDIA-t.

Az FTC-vel kötött megállapodás szerint az Intelnek legalább hat éven keresztül biztosítania kell PCIe csatlakozási lehetőséget platformjaihoz. A szerződés ugyanakkor nem rendelkezik a legújabb generációs Intel processzorokban alkalmazott Quick Path Interconnect technológiáról, amelynek licencelése a cég és az NVIDIA közötti jelenleg is zajló jogvita alapját képezi - ebben az ügyben az első meghallgatások ősszel lesznek. Az Intelnek emellett módosítania kell egyes szerződéseit az AMD-vel, a VIA-val és az NVIDIA-val, amelyben nagyobb szabadságot ad számukra a bérgyártás igénybe vételére, illetve anélkül hozhatnak létre vegyesvállalatokat vagy olvadhatnak össze más cégekkel, hogy az Intel szabadalombitorlási eljárást indítana ellenük. Szakértők szerint ez lehet a zöld jelzés az évek óta vergődő VIA esetleges eladásához vagy akár egy VIA-NVIDIA egyesüléshez.

Az FTC által felhozott vádakban továbbá szerepelt, hogy az Intel úgy alakította át fordítóprogramjait, hogy a versenytárs processzorok teljesítményét rossz színben tüntesse fel. A vállalat azt állította a vásárlóinak és a közönségnek, hogy a szoftverek gyorsabban futnak a saját chipjein, de azt nem tette hozzá, hogy ez részben vagy egészben a fordítóprogram kialakításának köszönhető. A mostani megállapodás alapján az Intelnek fel kell hívnia a figyelmet arra, hogy fordítóprogramjai más gyártóktól származó processzorokra nem optimalizálnak ugyanúgy mint a saját termékekre.

Olcsón megúszta az Intel

Túlzás nélkül állítható, hogy az Intel olcsón megúszta az FTC-vel folytatott jogi csatát és lényegében csak látszatintézkedésekre kényszerül, amelyek nem valószínű hogy komolyan befolyásolják majd a piacot. "A legtöbb kormányzati intézkedéshez hasonlóan az FTC-megállapodás helyrehozza az elmúlt évek üzleti környezetét, ugyanakkor nem érinti az Intel jövőjét" - kommentálta az egyezséget a Wall Street Journalban Rick Whittington, a TechIndicators elemzője. Az FTC-nek egyébként nincs is jogköre pénzbüntetést kiszabni.

"Egy ilyen jogi eljárás drága és zavarja az üzletet, Akár évekig is tarthatott volna, szóval jó hogy lezártuk" - mondta Doug Melamed, az Intel vezető jogásza. "Továbbra is szabadon versenyezhetünk. Sosem mentünk volna bele egy olyan megállapodásba, amely bármilyen módon gúzsba kötött volna minket. Az igazat megvallva az Intel üzleti magatartása nem sokat fog változni."

Amint arról a HWSW beszámolt, tavaly májusban az Európai Bizottság 1,06 milliárd euróra büntette az Intelt versenykorlátozó piaci magatartása miatt. A legnagyobb chipgyártó aztán tavaly ősszel peren kívüli egyezséget kötött az AMD-vel, amelynek keretében 1,25 milliárd dollárt fizetett ki és vállalta hogy jól viselkedik. Az Intel ellen a New York-i főügyész is eljárást indított tavaly, versenykorlátozó magatartással vádolva meg a chipgyártót.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról