Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Újabb pert kapott a nyakába az Intel

Bodnár Ádám, 2009. december 16. 16:18
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság is erőfölénnyel való visszaéléssel és tisztességtelen, versenykorlátozó magatartással vádolta meg az Intelt. A vállalat olyan megállapodásokat kötött a számítógépgyártókkal, amelyek alkalmasak voltak a vetélytársak kiszorítására.

hirdetés

Zsarolás és vesztegetés az Intel fegyvertárában

Az Európai Bizottsághoz és a New York-i főügyész hivatalához hasonlóan a Federal Trade Comission (FTC) is azt állítja, a világ első számú félvezetőgyártója zsarolással és vesztegetéssel vette rá a legnagyobb PC-gyártókat, hogy mellőzzék a versenytársainak processzorait a számítógépeikben. Ezzel a vállalat megfosztotta a vásárlókat a választás lehetőségétől és hátráltatta a versenyt, valamint megakasztotta az innovációt a processzorok piacán, mivel lényegében elvágta a vetélytársakat a piacra jutástól.

Az FTC vádja szerint az Intel versenyellenes magatartásával kigolyózta a konkurencia termékeit, amelyek a monopóliumát fenyegették. A vállalat olyan exkluzív vagy korlátozó megállapodásokat kötött a legnagyobb PC-gyártókkal, köztük az HP-val, a Dellel és az IBM-mel, amelyek révén megakadályozta a nem Intel processzoros számítógépek értékesítését, áll az FTC vádjában. A többször hallott panaszokhoz azonban újabbakat is csatolt az FTC, amely szerint az Intel titokban úgy alakította át fordítóprogramjait, hogy a versenytárs processzorok teljesítményét rontsa. A vállalat azt állította a vásárlóinak és a közönségnek, hogy a szoftverek gyorsabban futnak a saját chipjein, de azt nem tette hozzá, hogy ez részben vagy egészben a fordítóprogram kialakításának köszönhető.

Emellett az FTC azt is állítja, processzorpiaci fölényét az Intel a grafikus chipek (GPU) piacán is be kívánta vetni a konkurencia ellen és nem átallotta félrevezetni és megtéveszteni a potenciális versenytársakat. Felismerve azt, hogy a GPU-k egyre nagyobb jelenőséggel bírnak és az Intel ezen a területen technológiai elmaradásban van, a cég eleinte megengedte, később pedig korlátozta vagy lehetetlenné tette egyes GPU-k együttműködését a processzoraival, például a chipset- és buszlicencek megvonásával. Emellett integrált grafikus magot tartalmazó chipkészleteit és processzorait esetenként a valódi költségüknél alacsonyabb áron értékesítette, hogy lehetetlenné tegye az NVIDIA-t.

Az Intel elutasítja a vádakat, a vállalat vezető jogásza, Doug Melamed egy közleményben kifejtette, a cég mindig tisztességesen és törvényesen versenyzett. "Az erősen kompetitív processzorpiacon, amelynek az Intel kulcsszereplője, folyamatos volt az innováció és minden más iparnál gyorsabban csökkentek az árak. Az FTC-ügy [...] nagyrészt olyan állításokon alapul, amelyeket az FTC az utolsó pillanatban tett és nem vizsgált ki." Melamed szerint ezt az ügyet már le lehetett és kellett volna zárni, a tárgyalások jól haladtak, azonban az FTC elfogadhatatlan feltételeket kért az Inteltől, például a tisztességes és törvényes árverseny korlátozását szerette volna kikényszeríteni, amely lehetetlenné tette volna a vállalat számára az üzleti tevékenység folytatását.

Régi nóta

A New York-i főügyész novemberben indított pert az Intel ellen a fentiekhez hasonló vádakkal. Andrew Cuomo hivatala szerint az Intel éveken keresztül illegális módszerekkel tartotta fenn piaci fölényét. A vállalat lefizette és megfenyegette a legnagyobb PC-gyártókat, hogy azok mellőzzék a versenytárs chipgyártók termékeit. "Ahelyett hogy tisztességesen versenyzett volna, az Intel megvesztegetéssel és kényszerítő eszközökkel tartotta meg piacvezető pozícióját" - áll a keresetben.

Az Intelt májusban 1,06 milliárd euróra büntette az Európai Versenyügyi Bizottság, miután hosszas vizsgálódást követően úgy találta, a cég a PC-gyártóknak nyújtott kedvezményeivel illegálisan szorította ki versenytársait a piacról és ezzel fogyasztók millióit fosztotta meg a választás szabadságától. A Bizottság szerint az Intel titokban visszatérítéseket adott azoknak a PC-gyártóknak, amelyek az összes vagy majdnem az összes processzort tőle vásárolták, emellett megegyezett a Media Saturn Holdinggal, hogy Media Markt és Saturn üzleteiben csak Intel-alapú PC-ket kínáljon. A chipgyártó emellett lefizetett egyes számítógépgyártókat, hogy függesszék fel vagy legalábbis halasszák el a versenytársak processzorára épülő termékek piacra dobását.

Japánban és Dél-Koreában is elítélték már az Intelt kedvezménypolitikája miatt, amelyről mindkét ország illetékes hatósága megállapította, hogy illegális, versenyellenes.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!