:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. augusztus 4. 10:00

A focivébé nyereségbe húzta az Electronic Artsot

Nyereséges negyedévet zárt az Electronic Arts, a világ egyik legnagyobb független játékkiadó vállalata, amely leginkább a FIFA World Cup South Africa és FIFA 10 sikerének, valamint a digitális eladások egyre nagyobb térhódításának köszönhető.

Jelentősen nőtt az Electronic Arts bevétele a június 30-án véget ért első pénzügyi negyedévben, az eladások növekedése pedig elég volt ahhoz, hogy nyereségbe rántsa a céget. A tavalyi 644 milliós bevétellel és 234 milliós veszteséggel szemben most 815 milliós forgalmat és 96 milliós profitot tudott felmutatni az EA. Az eredmények meglepték a piacon, a részvények árfolyama a bejelentést követően közel 5 százalékkal erősödött

A vállalat közleményéből kiderül, hogy a jó eredményben nagy szerepe volt a focivébé előtt kiadott FIFA World Cup South Africa játéknak, amely a negyedik legnépszerűbb cím volt a negyedév során a bolti forgalmazást tekintve, több mint 3 millió eladott példánnyal. Emellett jól fogyott a Battlefield: Bad Company 2 és a FIFA 10 is, utóbbiból a tavaly őszi premier óta több mint 11 milliót értékesített a vállalat.

A negyedéves eredmények kapcsán a cég kiemelte, hogy már 176 millió dollár bevételt termeltek a "digitális eladások", vagyis a nem bolti értékesítés. Ez a kategória az előfizetéses online játékokból származó bevételeket, a konzolokra letölthető tartalmakat, az iPhone-ra és egyéb mobilokra kiadott szoftvereket és a netes vásárlásokat (EA Store) foglalja magában. A digitális eladások már a teljes forgalom több mint ötödét teszik ki és egyre nőnek.

Az EA-nek jól fizetett a focivébé

Az EA stratégiája, hogy a bolti forgalomba viszonylag kevés, de hatalmas sikerű, jól kidolgozott, minőségi címet vigyen amelyeket hatalmas reklámkampánnyal támogat, a kisebb durranásokat pedig online letöltés formájában tegye elérhetővé, mondta el John Riccitiello elnök-vezérigazgató. A cég a digitális eladások mellett fel kíván építeni egy keresztplatformos online multiplayer rendszert is. Az EA már több mint 60 millió regisztrált online felhasználóval rendelkezik a különféle játékai révén.

A jelenleg is zajló második negyedévben leginkább a sportjátékok szokásos folytatásaitól vár jó eredményeket az Electronic Arts, különösképp a Madden NFL 11-től, az NCAA Football 11-től és a FIFA 11-től, az ünnepi szezonban pedig az új Medal of Honor epizód, a Need for Speed folytatása lehetnek a legnagyobb durranások. Az EA nem fejlesztőként, hanem kiadóként emellett közreműködik a Dead Space 2 és a Crysis 2 piacra dobásában, amelyek szintén milliós eladásokra számíthatnak a nagy sikerű első részek után.

Az EA összességében elégedetten nyilatkozott a játékpiacról, hozzátéve hogy jelenleg Európa tekinthető a piac motorjának, Észak-Amerikában némileg csökkentek az eladások a legutóbbi negyedévben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.