Szerző: Koi Tamás

2010. augusztus 3. 11:45

Csapadék hullik a Google Földön

Új funkcióval egészült ki a Google Föld térképprogram: az alkalmazás legújabb verziójában bizonyos területeken valós időben jelenik meg a virtuális csapadék a térbeli térképen is.

A Google Föld 5.2-es verziójának új rétege (layer) a fejlesztők elképzelései szerint elsősorban a kiránduló, utazó felhasználóknak lehet majd hasznos. Az új réteg a Weather Channel internetes időjárásjelző szolgáltatásával együttműködve mostantól nem csak azt jelzi bizonyos területeknél, ha felhős az égbolt, hanem azt is, ha valamilyen formában csapadék hullik a felhőzetből.

A térbeli térképábrázoló alkalmazás a vetületi nézetekben valós időben mutatja a különféle csapadékformákat, azoknál a felhasználóknál, akik bekapcsolták a programban a "felhők" időjárás réteget. A szolgáltatás ugyanakkor csak bizonyos, jól behatárolt földrajzi területeket fed le, így elsősorban Észak-Amerika nagy részét, illetve Nyugat-Európát lehet csapadék tekintetében feltérképezni.

A Google Föld térképalkalmazást 2005-ös megjelenése óta több mint hétszázmillióan töltötték le, a programnak 2008 óta létezik böngészőbeépülő változata. A mostani, 5.2-es verzió júniusban jelent meg, számos új funkcióval gazdagítva, így többek közt integrált böngészőt kapott, valamint ez a verzió az első, mely immár támogatja az Apple iPadjeit is. A program egyébként 2007 óta rendelkezik időjárás réteggel, a virtuális csapadék azonban csak a most kiadott változattól jelenik meg.

A Google interaktív, háromdimenziós térképalkalmazása letölthető a keresőcég külön erre a célra létrehozott weboldaláról.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról