Szerző: Koi Tamás

2010. július 29. 10:28

Megérkeztek az első kiterjesztések a Safarihoz

Tudásában ismét közelebb került a konkurenciához az Apple böngészője, a Safari, miután megérkeztek a programhoz az első, külső fejlesztők által készített kiegészítő alkalmazások.

A Safari funkcióit a június elején megjelent 5-ös főverzió óta lehet bővíteni kiterjesztésekkel, ezzel az Apple böngészője több olyan hasznos képességgel ruházható fel, mely az alapprogramnak nem része. A fejlesztők az új főverzió megjelenését követő időszakot lázas munkával töltötték, így a mostani verzióhoz immár száznál is több - zömében ismert webes szolgáltatások használatát megkönnyítő - plugin tölthető le.

A kiegészítő alkalmazások gyűjtőhelyeként szolgáló Safari Extensions Gallery a böngésző menüjéből, illetve webcímet begépelve egyaránt elérhető. A kiegészítőket jelenleg tuzenhat kategóriába sorolják be a Safari Extensions Galleryben, az alkalmazások nagy részére jellemző, hogy valamilyen széles körben elterjedt webes rendszer köré épülnek (például hivatalos Twitter-kliens, Gmail levélszámláló, Bing plugin stb.). Érdekesség, hogy az Apple ígérete szerint a pluginek telepítése után nem kell újraindítani a programot.

A pluginek HTML5, CSS3 vagy JavaScript alapon futhatnak, az Apple emellett a fejlesztők munkáját elősegítendő kiadta az Extension Builder for Safari programot is, mely segít abban, hogy a kiegészítőket a megfelelő formában tálalják a készítők. A kiegészítők futásának biztonsági kockázatát a minimálisra csökkenti, hogy a minialkalmazások a böngészőtől különálló folyamatban futnak, ezért ha az egyik ilyen alkalmazás összeomlik, nem rántja magával a teljes böngészőt. A plugineket emellett csak akkor lehet telepíteni, ha az Apple előzőleg áldását adta rájuk (vagyis digitálisan aláírta).

A Safari Extensions Gallery megjelenése mellett az Apple több biztonsági rést is befoltozott a Safari 5.0.1-es verzióval. Így egyebek mellett kijavították azt a sebezhetőséget, melynek kihasználásával a böngésző Autofill funkcióján keresztül lehetett megszerezni személyes információkat a gyanútlan felhasználóktól.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.