Szerző: Koi Tamás

2010. július 28. 09:53

Egyre közelebb a kiadáshoz a Mozilla Firefox 4

Az eredetileg tervezett időponthoz képest pár nap késéssel befutott a Firefox következő generációs, 4-es főverziót viselő változata.

A Firefox 4 második bétája 20 nappal az első publikus próbaváltozat megjelenése után érkezett, az eredetileg kitűzött múlt pénteki időpont helyett, mivel a fejlesztők álláspontja szerint a program második bétája a múlt héten még nem állt készen a kiadásra. A második béta kevés drasztikus változást hoz az első kiadáshoz képest, a böngésző így elsősorban stabilabb lett, mindennapi használata azonban továbbra sem ajánlott.

A második bétával szembetűnő változást jóformán csak a Mac-tulajok érzékelhetnek: a Mac OS X operációs rendszerekre írt változatnál a böngészőfülek immár úgy jelennek meg, ahogy a windowsos béta 1-ben, vagyis a címsor felett, nem pedig alatta. A linuxos kiadásnál egyelőre továbbra is a címsor alatt találhatók a fülek, de a végleges változatban egységes designt kap majd a Firefox 4 felhasználói felülete. Újdonság emellett, hogy mostantól bármelyik fül átalakítható alkalmazásfüllé.

A böngésző mindemellett gyorsabban is jeleníti meg a weboldalakat, köszönhetően az optimalizált Gecko 2.0 layout-motornak, valamint a gyorsabb JavaScript-motornak. A Firefox 4 második bétája mindezen túl gyorsabban is indul el, mint a korábbi kiadás, valamint a folyamatkezelés is fejlettebb lett. A fejlesztői napló szerint az új változatban összességében 652 hibát vagy problémát javítottak.

A Firefox 4 második bétája immár nem csak angol nyelven tölthető le, a 24 nyelvi változat közt azonban továbbra sem található meg a magyar. A nyelvi csomagok bővítését várhatóan a későbbi próbaváltozatokkal oldja meg a Mozilla - ezek közül az ütemterv szerint augusztus 6-án jelenik meg a következő (a harmadik béta), és ha minden jól megy, októberben érkezhet az első kiadásra jelölt változat. A végleges kiadásnak a tervek szerint még az év vége előtt el kell készülnie.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról