Szerző: Bodnár Ádám

2010. július 28. 12:27

Egyre nagyobb pénz van az online játékokban

A Disney tegnap írt alá megállapodást a közösségi játékokat fejlesztő Playdom megvásárlásáról, a GameStop játékszaküzlet-lánc pedig a Kongregate-et kebelezte be, amely egy online piactér webes és közösségi játékok számára.

Nagyban akar játszani a Disney

A Disney által összesen 763 millió dollárért megvásárolt Playdom a Facebookon játszható szoftvereket fejleszt, a legismertebb termékei közé tartozik a Social City, a Market Street és a csajos Sorority Life. A cég játékaival havonta több mint 40 millióan játszanak, amivel a Playdom a harmadik legnagyobb játékfejlesztőnek számít a Facebookon. A legnagyobb a FarmVille-t és Mafia Wars-t jegyző Zynga, amelynek játékaival több mint 210 millióan játszanak havonta az AppData adatai alapján.

A rajzfilmjeiről és mesehőseiről ismert cég célja, hogy a Playdom szaktudását és saját márkáit felhasználva betörjön a közösségi játékok világába. A közösségi hálózatok, elsősorban a Facebook rohamos térhódításával párhuzamosan nő az elérhető alkalmazások, játékok száma. Hetente több száz játék jelenik meg a Facebookon, az öldöklő versenyben nagy előnyt jelenthetnek a Disney ismert filmjei, karakterei és márkanevei Miki egértől kezdve egészen a Toy Story-ig.

Social City

A 15 játékfejlesztő stúdióval rendelkező Playdom központja továbbra is San Franciscóban marad, a cég vezetője, John Pleasants alelnökként csatlakozik a Disney-hez. A tranzakció keretében a Disney 563 millió dollárt fizet a Playdomért, további 200 millió dollárt pedig bizonyos célok elérése esetén később folyósít. "Úgy gondoltunk, nagyban kell játszanunk" - mondta egy interjúban a Disney vezetője, Robert Iger, aki szerint a hagyományos médiavállalatok gyakran nem mernek kockázatot vállalni és ezzel megfosztják magukat a növekedés lehetőségétől.

Míg a hagyományos értelemben vett videojátékok elsősorban a fiatalokat, fiatal felnőtteket célozzák, a böngészőből elérhető, akár a Facebookon, akár a Kongregate-hez hasonló gyűjtőoldalakon elérhető "casual" játékok mindenkihez szólnak, kortól és nemtől függetlenül. A játékok viszonylag egyszerűek, könnyen megtanulhatók és akár néhány percet is lehet velük játszani, nem szükséges órákat tölteni előttük mint például egy szerepjáték vagy stratégiai játék előtt.

A játékpiac fókusza a keményvonalas gamerek felől egyre inkább eltolódik az átlagemberek irányába, akik nem töltenek minden nap órákat a képernyő előtt, szabadidejükben azonban szívesen áldoznak néhány tíz percet egy kis kikapcsolódásra. A "casual" játékok fejlesztése jóval kevesebb erőforrást igényel mint egy "teljes értékű" konzolos vagy PC-s címé. Ezeket a szoftvereket gyakran ingyen teszik elérhetővé a játékosok számára, a bevételeket reklámok hozzák, vagy a játékokban megvásárolható virtuális tárgyak.

A GameStop az ingyenes online játékok felé nyit

Az egyik legnagyobb videojáték üzletláncot működtető GameStop kezébe kerül a Kongregate, amely böngészőben futó (Adobe Flashben készült) játékok gyűjtőoldala, több mint 30 ezer játékkal és 10 milliónál is több felhasználóval rendelkezik. Az oldal emellett számos közösségi szolgáltatást is nyújt, a játékokhoz kapcsolódó fórumok és eredménylisták is elérhetők, emellett a Kongregate-nek is van virtuális valutája, amelyből a játékokban tárgyakat és egyebeket lehet vásárolni.

"Mi akarunk lenni a játékosok első számú célpontjai, legyen szó akár online vásárlásról, mobilról, konzolokról vagy más platformról" - mondta Paul Raines, a GameStop vezére. A vállalat világszerte több mint 6000 üzletet működtet ahol videojátékok kaphatók, az Egyesült Államok mellett a cég jelen van Kanadában, Ausztráliában és  több európai országban (pl. Németország, Spanyolország, Olaszország, Svédország) is. 2009-ben 400-nál is több boltot nyitott a GameStop.

A GameStop a 2010. januárjában véget ért utolsó üzleti évében több mint 9 milliárd dolláros forgalom mellett 377 millió dolláros nettó eredményt tudott felmutatni A Kongregate megvásárlásával új bevételi forrásokhoz juthat a GameStop, amely befolyhat például hirdetésekből, illetve a virtuális tárgyak értékesítéséből.

Mozgolódik a Google is

A Wall Street Journal értesülései szerint a Google is beszállna a közösségi játékok piacára és már javában fejleszti saját platformját, a támogatók között pedig már ott a Zynga, az Electronic Arts tulajdonában levő Playfish, valamint a Playdom is, azaz a Facebook három legnagyobb táborral rendelkező játékfejlesztője. A Zyngának egyébként a Google is tulajdonosa, a keresőóriás néhány hete több tízmillió dollárt fektetett a cégbe.

FarmVille: 80 millióan játsszák

Egyelőre nem tudni, a Google pontosan miben is gondolkodik. A vállalat elnök-vezérigazgatója, Eric Schmidt egy kapcsolódó interjúban nemrég úgy fogalmazott, "a világnak nincs szüksége másolatokra", amiből arra lehet következtetni, hogy a Google nem egy Facebookhoz hasonló szolgáltatáson dolgozik. Schmidt ugyanakkor megerősítette, hogy vállalata együtt fog működni a FarmVille és a Mafia Wars fejlesztőjével, a Zyngával.

A közösségi játékok területére való behatolással a Google újabb hirdetési bevételekhez és figyelemhez juthat. A játékfejlesztők számára a Google platformjának megjelenése azt jelentheti, hogy megszűnik a függőségük a Facebooktól. A félmilliárd felhasználóval rendelkező közösségi oldal üzemeltetője a játékokban értékesített virtuális tárgyakból befolyó bevétel 30 százalékát teszi zsebre

A Google elkeseredett harcot folytat azért, hogy a Facebookhoz hasonló szolgáltatást tudjon kiépíteni. A cég különféle oldalait ugyan jóval többen látogatják mint a Facebookot, azonban a Google-on csak átmegy a forgalom, a felhasználók nem töltenek igazán sok időt például kereséssel vagy a térkép böngészésével. Ezzel szemben a Facebookon akár órákat is elidőznek az ismerősök keresésével, chateléssel vagy éppen játékkal. A Google eddigi kísérletei, hogy releváns közösségi szolgáltatást építsen ki (Wave, Buzz), sorra kudarcot vallottak. A Facebook gyorsan növekedik és ha így folytatja, a közeljövőben annyi netezőt fog elérni mint a Google.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról