Szerző: Bodnár Ádám

2010. július 27. 16:05

Meghajolt az NVIDIA a Rambus előtt

A Rambus számára kedvezően, az NVIDIA számára kedvezőtlenül ért véget az az évek óta tartó jogvita, amelyben a memóriatechnológiát fejlesztő cég szabadalombitorlással vádolta meg a grafikus chipgyártót. Az NVIDIA fizet, de fellebbez.

Az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (International Trade Commission) hétfői ítéletében kimondta, az NVIDIA megsértette a Rambus három szabadalmát és ezért el fogja rendelni a szóban forgó alkatrészek importjának tilalmát. Az NVIDIA azonnal reagált és közölte, megállapodik a Rambusszal és kifizeti a licencdíjat.

"Ez lehetővé teszi számunkra és a partnereink számára hogy a licencmegállapodás hatálya alatt folytatódhasson az üzleti tevékenység és ne hajtsák végre a tiltó határozatot" - áll az NVIDIA közleményében. A grafikus chipgyártó szerint az ügynek nem lesz hatása az üzletmenetre. A vállalat az Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelethez korábban benyújtott dokumentumban közölte, a licencdíjak megfizetése kevesebb mint 1 százalékkal csökkenti üzemi eredményhányadát.

Az International Trade Commission bírója még januárban megállapította, hogy a grafikus chipeket gyártó cég három Rambus-szabadalmat sértett, bár további kettőt nyilvánvalóságra hivatkozva megsemmisített. A szóban forgó szabadalmak a grafikus processzorok és a memóriachipek összekapcsolásával függnek össze és az NVIDIA GeForce, Quadro, nForce, Tesla és Tegra termékvonalait érintik, vagyis lényegében minden terméket. Az ITC által kijelölt hattagú biztottság most helyben hagyta ezt az ítéletet.

Az International Trade Commissionnek szabadalombitorlási ügyekben nem áll jogában összegekről dönteni, csupán arra van lehetősége, hogy megtiltsa a szabadalomsértő termékek, jelen esetben az NVIDIA chipjei, illetve a rájuk épülő termékek, például PC-k, alaplapok vagy grafikus kártyák importálását az Egyesült Államokba. A Rambus szerint az NVIDIA éveken keresztül jogtalanul használta szabadalmait, a vállalat ezért egy külön pert is indított az NVIDIA ellen, amelyben az elmaradt bevételeit szeretné behajtani.

A Rambus elégedetten nyugtázta az ITC határozatát,a bejelentést követően a szellemi tulajdonának licenceléséből élő cég papírjainak árfolyama közel 7 százalékkal emelkedett. Az 1 százalékos árfolyamcsökkenést elszenvedő NVIDIA ugyanakkor bejelentette, fellebbezni fog.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról