Szerző: Bodnár Ádám

2010. július 27. 10:40

Vegyes eredmények az SAP-nál

Növelte bevételét az SAP a legutóbbi negyedévben, azonban a nyereség alatta maradt az elemzői várakozásoknak. A piac továbbra is szkeptikus a cég kilátásaival kapcsolatban.

Vegyes eredményekkel zárta a második negyedévet a legnagyobb európai szoftvergyártó, az SAP. A gazdaság élénkülése az SAP eredményein is érezhető volt, az új licenceladások 17 százalékkal, a szoftverekkel kapcsolatos szolgáltatások (karbantartás) 16 százalékkal több bevételt hoztak a konyhára mint egy évvel ezelőtt. A karbantartási bevétel növekedése elsősorban annak köszönhető, hogy az SAP nemrég az Enterprise Support csomag árának megemelése mellett döntött.

A teljes árbevétel 2,54 milliárd euróról 2,89 milliárd euróra növekedett, az adózott eredmény 426 millió euróról 491 millióra dagadt. Bár az SAP működési költségei nőttek, az eredményeket nem terhelte átszervezési költség mint egy évvel korábban. Elemzők nem voltak maradéktalanul elégedettek az SAP eredményeivel és a piac is nagyobb növekedést várt - szakértők 525 millió eurós profitot vártak. A vállalat részvényárfolyama a bejelentést követően enyhén csökkenni kezdett.

2010-re az SAP 9-11 százalékos szoftverbevétel-növekedést vár a tavalyi 8,2 milliárd euróhoz képest, azonban a Sybase felvásárlásának hatásait figyelmen kívül hagyva csak 6-8 százalék lesz a bővülés. Az üzemi eredményhányadot 30-31 százalék "A kilátások csalódást kelthetnek egyesekben" - idézi a Bloomberg a stuttgarti Landesbank Baden-Würtenberg elemzőjét, Stephan Wittwert.

Az SAP május 12-én jelentette be, hogy 5,8 milliárd euró értékű felvásárlási megállapodást ért el a Sybase vezetőségével. Ez a németek történetének második legnagyobb felvásárlása a 2007-es Business Object tranzakciója mögött, amelynek értéke 6,8 milliárd euró volt. A Sybase felvásárlását az SAP abba az új stratégiájába akarja beilleszteni, amelynek egyik alappillére a vállalati információáramlás felgyorsítása, és az üzleti alkalmazások mobilizálása. A Sybase ehhez két területen is házon belülre hoz technológiát és szoftvereket, mégpedig a valósidejű analitika és a mobil szoftverréteg terén. A második negyedévben a Sybase bevétele 9 százalékkal 302 millió dollárra emelkedett, üzemi nyeresége 74,3 millió dollárt tett ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról