:

Szerző: Bizó Dániel

2010. július 21. 12:39

Robog az Apple szekere, nem tudni, hol áll meg

Lenyűgözte az elemzőket az Apple második negyedéves eladásai és nyeresége, amit a vállalat a konszenzust magasan felülmúló előrejelzéssel fejelt meg. Az elemzők szerint az antenna körüli problémák nem lesznek jelentős kihatással a cég teljesítményére, amelyben rengeteg potenciált látnak még.

Az Apple a tavalyihoz képest több mint 60 százalékkal több, 8,4 millió mobiltelefont, és harmadával több, 3,47 millió PC-t  értékesített a negyedév alatt, miközben az újonnan piacra dobott iPad tabletből 3,27 millió fogyott. Ennek köszönhetően a cég árbevétele 61,3 százalékkal 15,7 milliárd dollárra ugrott, ami az elemzők szerint magasabb, mint amennyiről a Microsoft fog beszámolni hamarosan. Az Apple adózott profitja 3,25 milliárd dollárra rúgott, amely 77,6 százalékkal szárnyalja túl a tavalyit.

Ezek a számok magasan felülmúlják az elemzői konszenzust, a bevétel 1 milliárd dollárral, de még a legoptimistább elemzők számait is. Az eladások dinamikus növekedése azt mutatja, hogy az Apple termékek kevéssé vagy egyáltalán nem kannibalizálják egymás forgalmát, az iPad megjelenése mellett rekordmértékűre nőttek a Mac PC-k eladásai is. Ez előző, 8,8 milliós negyedévhez képest a telefonok értékesítése némileg csökkent ugyan, ez azonban kétségtelenül az iPhone 4 megjelenése előtti kivárás, valamint a még nem teljesített előrendelések eredménye, semmint az érdeklődés lankadása.Tim Cook, a cég operatív vezetője a konferenciahíváson elmondta, az iPhone 4 modellből és iPad tabletekből hiány áll fenn, annyit adnak el, amennyi csak gyártatni bírnak.

Az Apple ráadásul rendkívül erős harmadik negyedéves eladásokat vár, az ellátási problémák fellazulásának és az iskolakezdési szezon hatására. A hagyományosan konzervatív, belső előrejelzéseinek valószínűleg alsó határát megadó vállalat 18 milliárdos árbevétellel kalkulál, ami még így is felülmúlja a várakozásokat, a valós eladások pedig valószínűleg ennél is magasabb szintet érnek majd el. A hírek hatására a cég papírjai több mint 4 százalékot erősödtek, és meghaladták a 260 dollárt is, ezzel pedig az Apple ismét a világ legértékesebb technológiai vállalatává vált, 229 milliárd dolláros kapitalizációja meghaladja a Microsoftét is.

A Bloomberg által megszólaltatott elemzők többsége szerint az iPhone 4 körüli antennaprobléma, az úgynevezett Antennagate ügy eltúlzott, és a jelek szerint nem lesznek számottevő kihatással a termék eladásaira - a PR-botrány eltakarítása azonban 175 millió dollárba kerülhet a cégnek, ennyi tet félre ugyanis az ingyen tokokra a cég. Az IDC egy elemzője, Francisco Jeronimo szerint ugyanakkor az ügy megdöntötte azt az Apple mítoszt, hogy az iPhone hibátlan, és hogy minden másnál jobb, aminek hatására néhányan Android telefont választanak majd inkább, amíg az Apple nem oldja meg az antenna problémáját.

A vállalat előtt álló hatalmas, meghódításra váró mobil és PC-piacnak köszönhetően a a várakozások szerint a cég még sokáig növelni tudja majd eladásait, miközben az Apple márka által lehetővé tett erős árazási prémium hatására ellen fog tudni állni a versenytársak felől érkező növekvő nyomásnak. A Bloomberg által megkérdezett elemzők átlagosan 320 dolláros, vagyis a mainál negyedével magasabb részvényárat jósolnak jövőre, de egyes elemzők 370 dolláros szintet várnak egy éven belül, ami közel 50 százalékos hozamot jelentene.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.