Szerző: Bodnár Ádám

2010. július 12. 17:04

Privát felhőt szállít a Microsoft

A ma kezdődött Worldwide Partner Conference rendezvényen a Microsoft bejelentette az Azure Platform Appliance érkezését, amely egy házhoz szállított cloud platform. Elrajtolt a Windows 7 és a Windows Server 2008 R2 első javítócsomagjának nyilvános bétája is.

Házhoz szállított cloud

2010 februárjában éles, kereskedelmi üzembe állt Azure, a Microsoft cloud platformja, amelyhez a vállalat hatalmas adatközpontjai biztosítják az infrastrukturális hátteret. A már több mint 10 ezer fizető ügyféllel rendelkező szolgáltatás a helyben telepített Windows Serverek, SQL Serverek, SharePoint Serverek és a vállalati szoftverinfrastruktúra más komponenseinek szolgáltatásait nyújtja: a szoftverek ugyanúgy futnak rajta, mintha csak a szomszéd szobában működő windowsos szerveren lennének.

Egy bárki számára elérhető kereskedelmi cloud azonban nem jelent megoldást olyan vállalatok, szervezetek számára, amelyek valamely okból maximális ellenőrzést szeretnének az adataik és folyamataik felett. Ilyenek lehetnek például kormányzati szervek vagy pénzintézetek, amelyek a jogszabályok miatt nem tárolhatnak adatokat külföldön. Az Azure Platform Appliance "házhoz viszi" a Microsoft által üzemeltetett cloud platformot, amelyet aztán a vásárlók saját telephelyükön, privát felhőként üzemeltethetnek és nyújthatnak rajta szolgáltatásokat saját szervezetük vagy akár ügyfeleik részére.

A megoldás ugyanazokat a szoftvereket tartalmazza, amelyek a Microsoft Azure-t alkotják, a hardverek pedig a Microsoft által előre rögzített komponensekből állnak. A Windows Azure Platform Appliance a szó szoros értelmében nem appliance, azaz készülék, hiszen akár több száz vagy több ezer x86-os szervert, tárolót és hálózati eszközt tartalmaz. Appliance-ről van szó  azonban abban az értelemben, hogy az alkotóelemei előre konfiguráltak, telepítettek, az ügyfélnél már nincs szükség telepítésre, kábelezésre, rendszerintegrációra, a kulcsra kész rendszert csupán be kell kapcsolni és használni.

A Microsoft célja, hogy a nyilvánosan elérhető Azure rugalmasságát és robusztusságát és egy saját adatközpont feletti kontroll előnyeit egyszerre kínálja. Az Azure Platform Appliance a Microsoft által üzemeltetett Azure-rel azonos funkcionalitást biztosít, a nyilvános és a privát felhő teljesen kompatibilisek egymással, az adatok és alkalmazások egyszerűen migrálhatók egyikről a másikra, amennyiben erre igény (és lehetőség) van, például ha nem várt terhelési csúcs jelentkezik. A rendszer bővíthető is, csakúgy mint a Microsoft saját felhője, akár több tízezer szerverig nyújtózhatnak a felhasználók.

Az Azure Platform Appliance jelenleg csak néhány kiválasztott ügyfél számára érhető el, amelyek között olyan cégeket találni mint a Dell, a Fujitsu, a HP és az eBay. A világ legismertebb aukciós oldala a kimondottan Apple iPaddel kapcsolatos árverésekhez létrehozott ipad.ebay.com szekcióját üzemelteti a Microsoft cloud-platformján. A "készülék" elérhetőségéről a Microsoft később ad tájékoztatást.

Itt a Windows 7 SP1 béta

A Worldwide Partner Conference-en a Microsoft emellett bejelentette a Windows 7 SP 1 és a Windows Server 2008 R2 SP1 nyilvános bétáját is. Megjelent a Windows Intune második bétája is. Az első bétát még csak 1000 felhasználó bevonásával tesztelte a Microsoft, a második körbe már 10 ezer jelentkezőt várnak. Amint arról a HWSW már beszámolt, a Windows Intune a saját, helyben telepített és üzemeltetett desktop-felügyeleti megoldások kiváltására szakosodott, amelyhez a Microsoft cloudját használja fel platformként. A Microsoft bejelentette a szolgáltatás árát is, amely felügyelt PC-nként 11 dollár lesz havonta, ebben benne foglaltatik a Windows 7 Enterprise upgrade lehetőség is.

A Windows Intune-nal rendszergazdák a világ bármely pontjáról figyelemmel kísérhetik a rájuk bízott PC-k működését, ellenőrizhetik a gépek állapotát, hardver- és szoftverleltárt végezhetnek, beállíthatják az automatikus frissítésekre vonatkozó házirendeket vagy a biztonsági szabályokat (tűzfal, vírusvédelem). Sőt, a rendszergazdák távsegítséget is nyújtathatnak a felhasználóknak, és mivel az Intune egy cloud-szolgáltatás, ezt bárhonnan a világon megtehetik, egy internetre csatlakozó PC-ről.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról