Szerző: Bizó Dániel

2010. július 9. 13:06

Tagad az amerikai titkosszolgálat

Elismerte a nyilvánosság előtt az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala annak a korábban titkos programnak a létezését, amelyet a Wall Street Journal szivárogtatott ki. A hivatal ugyanakkor tagadja, hogy a Perfect Citizen program megfigyelné a netes forgalmat.

Ahogyan arról tegnap a HWSW is beszámolt, a Wall Street Journal egy olyan amerikai kormányzati programot tárt a nyilvánosság elé, amely a lap értesülései szerint elsősorban a magánszektor kritikus ICT-infrastruktúrájának magas szintű, központosított megfigyelését célozza meg a felépülő támadások azonosítása érdekében. A sokat sejtetően Perfect Citizennek elnevezett programot az Egyesült Államok más országok titkosított kommunikációinak elfogására és visszafejtésére specializálódott Nemzetbiztonsági Hivatala, az NSA felügyeli, és az Obama kormányzattól kap hozzá támogatást az ország IT-biztonságát növelni hivatott Comprehensive National Cybersecurity Initiative (CNCI) keretein belül.

A Journal értesülései szerint, amelyek a program elindításáért 100 milliós megbízást kapott védelmi beszállító Raytheontól származnak, a program elsősorban kritikus jelentőségű közüzemi szolgáltatókra és kritikus iparvállalatokra koncentrálnának, mint amilyenek az erőművek, légiirányítás, meghatározó nehézipari gyárak, de a nagyobb technológiai cégek is a kiemelt partnerek közt szerepelnek, mint amilyen akár a Google, a Microsoft vagy az Intel. A Journal úgy tudja, a Perfect Citizen, amelyben nem kötelező a részvétel, lényegében egy országosan kiterjedt IDS/IPS kiépítését célozza, amelyet az NSA fog össze, és szükség esetén összehangolja és megteszi a megfelelő ellenlépéseket a támadások kivédésére, felhasználva globális jelenlétét és informatikai kompetenciáját.

Az NSA egy közleményt adott ki a Journal cikkére reagálva, amelyben elismeri a Perfect Citizen létezését. A lap állításaival ellentétben azonban kutatási programként jellemzi azt, amely az ICT-biztonsági kockázatok kiértékelését és a megfelelő védelmi képességek kifejlesztését célozza. Az NSA tagadja, hogy a Perfect Citizen keretében érzékelőket telepítenének vagy megfigyelnék a forgalmat. A Journal egyelőre nem reagált az NSA kijelentéseire, ugyanakkor a lap információi bár lehetnek pontatlanok, valójában egyáltalán nem szükségszerű az ellentmondás, ugyanis elképzelhető, hogy a Perfect Citizen csak egy kezdeti fázis, amelyet később terveznek kiterjeszteni. A Journal értesülései mellett szól, hogy a CNCI egyik kiemelt pontja a Perfect Citizenhez társított országos szenzorhálózat létrehozása, így az előbb-utóbb biztosan megvalósul, hívják bárhogyan is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról