Szerző: Koi Tamás

2010. július 6. 12:56

Eladja modemgyártó részlegét a Nokia

A két cég szorosabbá váló együttműködése kapcsán felvásárolja a Nokia vezeték nélküli modemeket fejlesztő és gyártó üzletágát a japán Renesas Electronics.

A ma bejelentett megállapodás nyomán - a hatósági jóváhagyás után - a Renesas átveszi a HSxPA, LTE és GSM szabványokat használó vezeték nélküli adattovábbító eszközök fejlesztéséért és gyártásáért felelős üzletágat, valamint a személyzet egy részét a jelentős profiltisztuláson áteső Nokiától. Az üzlet az év végén zárulhat le, a tranzakció összértékét 200 millió dollárban állapították meg a felek.

A két cég a közlemény szerint a tranzakció után is szoros együttműködésben fejleszti a jövőben  elterjedő technológiáknak megfelelő eszközöket, így biztos, hogy az érintett, a Nokia birtokában álló szabadalmak egy részéhez is hozzáférést kap majd a Renesas. Egyes, csipkelődő vélemények szerint az üzlet kitűnő lehetőség lehet a Nokiának arra is, hogy az Apple-lel folytatott szabadalmi vitában előnyösebb pozícióba kerüljön, vagy kvázi "kimenekítse" az érintett szabadalmakat a cégből.

A Renesas 2009 óta dolgozik együtt a Nokiával különböző HSPA+/LTE modemek fejlesztésén, ezeket egyébként nem kizárólag külső, például USB-s eszközökben, hanem mobiltelefonokban is használnák, illetve használják. A japán Renesas profiljába különféle rádiófrekvenciás chipek, feldolgozóprocesszorok, erősítők és antennák tartoznak, a vezeték nélküli modemek profilba beillesztésével teljessé válhat a mobil platform portfóliója a cégnek.

Az év végén lezáruló tranzakció után a tervek szerint 1100 Nokia-alkalmazottat átvesz majd a Renesas, a dolgozók a cég finnországi, indiai, dániai és angliai kutatás-fejlesztési és gyártóközpontjaihoz tartoznak.

A 6 alkalmas, 18 órás, online képzés május 2-án indul. Az élő képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról