Szerző: Koi Tamás

2010. július 5. 15:24

A mobilok után a notebookok is egységes töltőt kaphatnak

Belátható időn belül egységes műszaki/elektronikai tervezésű töltőt, illetve tápegységet kaphatnak a notebookok, feltéve, hogy az iparág felsorakozik egy most kibontakozó szabvány mögé. Jó jel, hogy a legnagyobb tajvani gyártóknak tetszik az ötlet.

Tajvani lapértesülések szerint gyakorlatilag az összes ismert helyi noteszgép-bérgyártó támogatja azt az Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) által életre hívott kezdeményezést, melynek célja, hogy a noteszgépeknek, netbookoknak és más, hasonló berendezéseknek belátható időn belül egységes töltőcsatlakozója legyen. A mobiltelefonoknál már sikerült áttörést elérniük a gyártóknak, így a mai mobilok túlnyomó többségén micoUSB csatlakozó található - hosszabb távon ezért később ki is kerülhet a dobozból a korábban kötelező töltő.

A DigiTimes értesülései szerint két tajvani noteszgépmárka, így a piacvezetőnek számító Acer, valamint az Asus, valamint gyakorlatilag az összes bérgyártó (a Quanta, a Compal, a Wistron, a Pegatron, és az Inventec) jelezte, hogy szívesen részt venne annak a szabványelőkészítő testületnek a munkájában, melyet június 25-én indított útjára az IEEE. Tekintve, hogy az említett bérgyártók állítják elő az összes forgalomba kerülő notebook mintegy 90 százalékát, ezért az általuk képviselt lobbierő jelentősen előrelendítheti a kezdeményezés sikerét.

Az egységes noteszgép-töltőcsatlakozó műszaki/mechanikai és elektronikai paramétereiben egyelőre nincs megállapodás, az azonban szinte bizonyos, hogy a készülő szabvány mindkét paramétert szabályozni fogja, ám a notebookok rendkívül széles skálán mozgó áramfelvétele miatt körültekintőbb munkát igényel a fejlesztés, mint a mobilos töltők esetén.

Fontos szempont mindemellett, hogy a míg a mobiloknál többnyire nem szolgál töltésen kívül más funkciót az adapter, addig a noteszgépeknél ezek a kiegészítők tápegységként is működnek. A cél mindenesetre jelen esetben is ugyanaz, mint az uniformizált mobil töltőknél: a gyártási, logisztikai költségek lefaragása, valamint az e-hulladék mennyiségének a csökkentése: ezek közül több tényező megvalósulás kedvezően hathat a fogyasztói árakra is, jósolják a szakértők.

A mobiltelefonok töltőjének egységesítése iparági kezdeményezésre kezdődött meg tavaly év elején. A GSM Association (a szolgáltatókat és a legtöbb gyártót tömörítő szervezet) támogatásával létrejött Universal Charging Solution (UCS) mára teljesen elterjedt szabvány, és jóval megelőzve az előre jelzett 2012-es időpontot, ma már általánosan alkalmazza új mobiljainál az összes ismert gyártó.

Az IEEE szabványelőkészítő csapata egyelőre nem bocsátkozott találgatásba az egységes noteszgép-töltő szabvány iparági támogatását, illetve a széleskörű piaci bevezetést illetően.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról