:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. július 1. 13:13

Webfejlesztők kedvében akar járni a Microsoft

Ingyenes webszervert ad ki hamarosan a Microsoft, amely az ASP.NET Development Server és az IIS képességeit hivatott egyesíteni.

Hamarosan egy új, könnyen telepíthető és használható, ingyenes webszerverrel áll elő a Microsoft, leginkább a fejlesztők igényeit szem előtt tartva. A Microsoft fejlesztői eszközökért felelős vezetője, Scott Guthrie a blogjában jelentette be az IIS Express érkezését, amely az ASP.NET Developent Server és az IIS házasságból született.

A Microsoft számos Express platformtermékkel rendelkezik (pl. Visual Studio Express, SQL Server Express, Visual Web Developer Express), amelyek mind ingyenesek, bár a képességeik a "nagy" szoftverekkel összehasonlítva némiképp korlátozott. Ez nem lesz másképp az IIS Express esetében sem. Az IIS Express az ASP.NET Development Server és az IIS jó tulajdonságait gyúrja össze és Guthrie ígérete szerint rövidesen letölthető lesz a béta változata.

Jelenleg az ASP.NET-fejleszők kétféle Microsoft webszerverből választhatnak. Az ASP.NET Development Server egy kicsi és könnyű webszerver, amely a Visual Studio részeként érkezik és az ASP.NET projektek futtatásakor alapértelmezett webszerverként indul el. Előnye, hogy kicsi és gyors, a futtatásához nem szükséges rendszergazdai jogosultság és nem használ külső portokat, ami előny lehet egy szigorúan őrzött vállalati hálózatban. A program ugyanakkor nem támogatja az IIS összes képességét (pl. SSL, URL Rewrite, egyedi biztonsági beállítások, Media Extensions, logolás).

A teljes szolgáltatásrepertoárral felruházott Internet Information Services, vagy ahogy mindenki ismeri, IIS-t a cégek gyakran nem tűrik meg a belső hálózatukon, a fejlesztők gépein. A szoftver telepítéséhez és futtatásához nélkülözhetetlen az adminisztrátori jogosultság, a Visual Studióval konfigurálás sem triviális, ráadásul különféle Windows-verziók különféle IIS-verziókat támogatnak csak, egy Windows XP-n dolgozó fejlesztői gépen például nem működik a legújabb IIS 7, csak az IIS 5.

A két termék házasításából született meg az IIS Express, amely az IIS 7.x összes képességét kínálja, de továbbra is könnyen integrálható a Visual Studio 2010-zel, nem kell hozzá szájtot vagy virtuális könyvtárat regisztrálni és beállítható alapértelmezett webszervernek is, Az IIS Express telepítéséhez vagy indításához nem szükséges adminisztrátori jogosultság, működik akár Windows XP-n is és akár egy meglevő, teljes IIS mellé is feltelepíthető. Az IIS Express béta érkezésével egyszerre jön majd a pach a Visual Studióhoz és Web Developer Expresshez, amely lehetővé teszi a beállítását  alapértelmezett webszerverként.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.