Szerző: Bizó Dániel

2010. július 1. 13:23

Érkeznek a 3 terabájtos diszkek

Bemutatta a világ első 3 terabájtos kapacitású merevlemezét a Seagate, amely azonnal meg is vásárolható, így a hazai boltokban is heteken belül felbukkanhat külső meghajtó formájában. A Seagate szerint még idén érkezik a szerver- és PC-kivitelű változat is.

48 bites LBA kell

A 3 terabájt kapacitású diszk egyelőre csak a Seagate FreeAgent GoFlex külső merevlemez termékcsaládjában férhető hozzá, 250 dolláros ajánlott végfelhasználói áron, ami a jelenlegi árfolyamokon itthon nagyjából 70 ezer forint körüli összegre fordulhat majd le. A rengeteg adathoz csak a már lassúnak számító USB 2.0 felületen lehet hozzáférni alapesetben, ha valaki gyorsabb elérést szeretne, akkor USB 3.0 vagy FireWire-adaptert kell vásárolnia, amely további 10 ezer forintos kiadást jelent.

A Seagate külső egységét követően a következő hónapok során várható, hogy megjelennek a cég kínálatában a beépíthető 3,5 hüvelykes modellek. A többfázisú bevezetést a termelési volumen felfutása, valamint a technológia finomításával a megbízhatóság, élettartam és a megfelelő mechanikai és elektronikai paraméterek elérése magyarázza - ilyen szempontból egy saját tápegységgel bíró, tetszőleges vastagságú külső egység a legkevésbé igényes. A Seagate már korábban deklarálta, hogy még idén érkezik 3 terabájtos modell a szerverekbe és munkaállomásokba szánt Constellation ES termékvonalába, amely SAS 6 Gbps felülettel rendelkezik. Korábban a Western Digital és a Hitachi is 2010-re jósolta saját 3 terabájtos diszkjeinek megjelenését.

A Seagate külön felhívja a figyelmet arra, hogy egy ilyen HDD vásárlása előtt, főleg régebbi gépek esetén, bizonyosodjunk meg róla, hogy azok képesek megcímezni azt, vagyis olyan BIOS-szal vagy firmware-rel, valamint operációs rendszerrel rendelkeznek, amelyek támogatják a 32 bites LBA-nál nagyobb címzést is (48 bites LBA támogatás), különben a sztenderd 512 bájtos szektorok címzésével a gép nem fogja tudni lekezelni a teljes kapacitást.. A 4 kilobájtos szektorokkal dolgozó Advanced Format meghajtók is 512 bájtos szektorokat mutatnak kifelé címzéshez, a kompatibilitás érdekében. A Windows-vonalon az XP SP1-gyel jelent meg a támogatás, míg 64 bites operációs rendszerek esetében garantált a támogatás megléte. A következő kompatibilitási határ 128 petabájt lesz, amely 131 072 terabájt.

Új adatsűrűségi szint

A 3 terabájtos meghajtók négy darab 3,5 hüvelykes tányéron egyenként 750 gigabájt adatot tárolnak, ami másfélszerese a tömegtermelésben lévő 2 terabájtos eszközökben lévő lemezek sűrűségének. A 3 terabájt eléréséhez egy négyzethüvelyknyi tányérfelületen nagyjából 600 gigabitet kell tudni eltárolni, vagyis négyzetcentiméterenként 11,6 GB adatról van szó. Ezt az adatsűrűséget körülbelül két éve érték el a gyártók a laborokban (elsőként a Hitachi), a Seagate most jutott el odáig, hogy kereskedelmileg alkalmas állapotba hozza ezt a technológiát. Ezt megközelítő sűrűséget a 2,5 hüvelykes meghajtókban már alkalmaz a Toshiba, ahol 2 tányéron 640 GB kapacitást ad, ami nagyjából 530 gigabites sűrűség.

A Hitachi az úgynevezett Current-Perpendicular-to-Plane Giant Magneto-Resistance (CPP-GMR) technológiájú fejegységek bevezetésével kalkulál, miközben az ilyen extrém sűrűségű írást vélhetően termomágneses, vagyis hővel támogatott technikával lehet megoldani, mikor írás előtt fel kell hevíteni az anyagot - ezt általában lézerdiódával oldják meg annak gyorsasága, precizitása és kis méretei miatt. A fejvezérlés támogatásához a fejet mozgató kart továbbá csuklóssá tehetik, amivel rezonanciamentesebb és pontosabb pozicionálás érhető el, ez az úgynevezett dual stage actuator technika.

A Giant Magneto-Resistance (GMR), vagyis az óriás mágneses ellenállás fizikai jelenségéért 2007-ben kapott fizikai Nobel-díjat Albert Fert és Peter Grünberg. Az óriás jelző arra utal, hogy a hagyományos ferromágneses anyagokénál jóval nagyobb elektromos ellenálásváltozást lehet elérni, vagyis gyengébb, fizikailag kisebb méretű elemből származó mágneses teret is erőteljesen lehet elektromosan érzékelni. Az óriásmágneses hatást ferromágneses és nem mágneses anyagok rétegelésével lehet produkálni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról