:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. június 29. 11:51

Leginkább éjjel mobilnetezünk

A világon mindenhol este 8-tól éjfélig használják leginkább az emberek a mobilinternetet, derül ki az Opera State of the Mobile Web felmérésének legfrissebb jelentéséből. A főműsoridő a mobilokon is az este.

Az Opera mobil böngészőjének anonim felhasználási statisztikáiból időről-időre elkészít egy összefoglalót, ami ugyan nem teljesen pontos, hisz csak az Opera Mini böngészőt használók szokásait írja le, de a mobilinternetes tendenciák, trendek áttekintésére tökéletes. A friss statisztikák szerint áprilishoz képest az Opera Mini felhasználók száma 4,2 százalékkal nőtt, miközben az oldalletöltések száma 7,7 százalékkal, azaz nem csak egyre többen, de egyre többet is használják a mobil webet.

Mindegy hol laksz

A felmérésben az Opera a 10 legtöbb felhasználóval rendelkező ország statisztikáit vette górcső alá. A leginkább Opera Mini kedvelő országok között ott van Indonézia, Oroszország, India, Kína, Nigéria, Ukrajna, Dél-Afrika, az Egyesült Államok, Vietnam és az Egyesült Királyság. Habár az országok listája nagyon vegyes, az derült ki, hogy a gazdasági vagy a földrajzi, kulturális különbségek ellenére mindenhol jellemzően, helyi idő szerint este 8 óra és éjfél között a legaktívabbak a felhasználók. Ez alól csak az Egyesült Királyság kivétel, ahol a reggeli mobil webezés is kiugró, hajnal 4 és dél között. Igaz a britek és a kínaiak esetében az éjjeli és a napközbeni fogyasztás nagyon közel van egymáshoz, ebben a két országban a felhasználók a nap minden órájában egyaránt aktívak.

Az Egyesült Államokban egy jelentős réteg számít “éjjeli bagolynak”, ők éjfél és hajnal négy között tolják meg a statisztikákat. Természetesen ebben az időszakban általában a legalacsonyabb a használat a vizsgált országok legtöbbjénél. Éjfél és reggel 8 között nem jellemző erős forgalom, értelemszerűen azért, mert ilyenkor a legtöbben alszanak.

iPhone, Blackberry, Nokia

Ha nem a forgalmat, hanem az Opera Minit futtató készülékek arányát nézzük, ott is egy jelentős átrendeződés tapasztalható. Az Egyesült Államokban a Windows Mobile készülékek szinte teljesen eltűnnek, de továbbra is vezet az iPhone. A listát viszont összességében a Blackberry uralja, hisz a top 10-ben ott van a Blackberry Curve (3 változat), Bold (2 változat) és a Tour is. A világ többi részén viszont továbbra is erős a Symbian a Nokia készülékekkel, a legtöbb régióban a Nokia Xpress Music mobilok ott vannak az élmezőnyben.

A State of the Mobile Web gyengesége viszont épp itt jön elő. Azokon a platformokon, ahol nem elérhető az Opera Mini, vagy ahol a beépített böngésző eleve jobban működik, ott biztosan torz eredményekhez vezet. Az iPhone felhasználóknak is csak egy része használja a beépített Safari helyett az Operát, az androidos készülékek tulajdonosai pedig szinte biztosan maradnak a gyári böngészőnél, hisz ott az Opera nem működik túl hatékonyan.

61 millió Opera Mini felhasználó

Ennek ellenére az Opera Mini jelenleg több mint 61,4 millió felhasználó mobiljára van feltelepítve, ami az egy évvel korábbihoz képest 142 százalékos növekedés. A böngészővel havonta 28,3 milliárd weboldalt töltenek le, ez az elmúlt hónaphoz képest 7,7 százalékkal, tavaly májushoz képest pedig 193 százalékkal több. Az Opera Mini felhasználók világszerte 433 TeraByte adatot forgalmaztak a böngészőjükön keresztül, de ehhez érdemes hozzászámolni, hogy a weboldalak és képek körülbelül 90 százalékos tömörítéssel jutnak el a mobilra az Opera szerverein keresztül. További információk és részletek a kutatásból az Opera State of the mobile Web oldalán találhatóak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról