:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. június 25. 10:39

Az Oracle kezében végre nyereséges a Sun

A várakozásoknál lényegesen jobb negyedéves eredményekről számolt be az Oracle, amely a Sun felvásárlását követően valósággal szárnyra kapott.

A vártnál jobb mutatók

Bejött a Sun felvásárlása az Oracle-nek. A szoftvervállalat tavaly áprilisban jelentette be a Sun bekebelezését 7,4 milliárd dollárért, az Európai Bizottság által indított versenyügyi vizsgálat miatt azonban csak idén januárban tudta lezárni a tranzakciót. A május végén zárult negyedik negyedév volt az első az Oracle-nél, amely már tartalmazta a Sun számait.

A vállalat 39 százalékkal 9,5 milliárd dollárra növelte bevételét éves összehasonlításban, miközben a nyereség 25 százalékkal 2,4 milliárd dollárra dagadt. A számok messze felülmúlták az elemzői várakozásokat, így a bejelenést követően az Oracle-papírok értéke 4 százalékot emelkedett a tőzsdén kívüli kereskedésben. Az új szoftverlicenc-eladások 14 százalékkal 3,1 milliárd dollárra nőttek a negyedév során, ebből 2,3 milliárd dollárt tett ki az adatbázis és köztesréteg, 855 millió dollár folyt be üzleti alkalmazásokból. Előbbi területen 18 százalékos, utóbbi területen mindössze 6 százalékos volt a növekedés, amely leginkább a recesszióval magyarázható. Az Oracle szoftverei iránt jelentősen nőtt a kereslet az Egyesült Államokban, de az EMEA régióban még visszaesés volt tapasztalható.

Nyereséges Sun

Az Oracle hardverrészlege, amely lényegében a Sun termékeket takarja, 1,2 milliárd dolláros forgalmat ért el értékesítésből, amelyhez 688 millió dolláros szolgáltatási bevétel csatlakozott. Ez ugyan jóval kevesebb a Sun korábbi forgalmánál, azonban az Oracle kezében a vállalat jelentős átalakuláson esett át a profitabilitás növelése érdekében. Az Oracle beszüntette például más gyártóktól származó termékek (pl. csúcskategóriás Hitachi tárolók, EMC/Legato mentési szoftverek) viszonteladását, amely sok százmilliós bevételt termelt, azonban legtöbbször veszteséges volt. Az új vezetés alatt a Sun a tömegpiac helyett (pl. alsó kategóriás x86 szerverek) olyan területek felé fordult, amelyek nagy hozzáadott értékkel és nagy profittal kecsegtetnek, ilyen például a közös fejlesztésű Exadata V2 adatbázisgép.

Az Oracle szigorította a Sun szerverek támogatási konstrukcióját is annak érdekében, hogy a gépekhez nyújtott szolgáltatás gazdaságosan működtethető tevékenység legyen. A kereskedők prémiumát is a nyereséghez igazította a cég, nem pedig a bevételhez, ahogy az korábban volt. Az eredmény: az elmúlt évek során masszívan veszteséges Sun 400 millió dollár profitot termelt ki, amely persze az átszervezéseknek és leépítéseknek is köszönhető. A Sun felvásárlásának köszönhetően az Oracle egyre több terméket tud eladni a meglevő ügyfeleknek is, mondta el Larry Ellison, az Oracle elnök-vezérigazgatója.

A szoftveróriást deklaráltan az ügyfeleknek szállított átfogó, integrált üzleti megoldás elemeként érdeklik a Sun szerverei, a a vállalat nem akar az olcsó tömegszerverek piacán versenyezni a HP-val és a Dell-lel. Ez a termékkínálat jelentős konszolidálását is magával hozza, az Oracle a jövőben olyan szerverek fejlesztésére koncentrál, amelyek illeszkednek azon víziójába, hogy a vállalati ügyfeleknek átfogó, gyárilag integrált hardver-szoftver megoldásokat szállítson. Ez egyébként azzal is járt, hogy a Sun egyre inkább teret vesztett a szerverpiacon, a vállalat az idei első negyedévben csupán 42 ezer szerveren adott túl, amivel csak az ötödik a gyártói rangsorban a HP, az IBM, a Dell és a Fujitsu mögött.

Az Oracle vezetői azonban többször is hangsúlyozták, a cél a Sun nyereséges működtetése. A vállalat az akvizíció kapcsán korábban úgy számolt, az ügylet lezárását követő első pénzügyi évben a Sun legalább 1,5 milliárd dollárral növeli az Oracle üzemi nyereségét, a második évben pedig már 2 milliárd dollárral. Safra Catz, a vállalat társelnöke a negyedéves eredmények kapcsán rendezett elemzői konferenciahíváson elmondta, jó eséllyel nem csak hogy elérik, hanem valószínűleg meg is haladják ezeket a célokat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.