Szerző: Bizó Dániel

2010. július 6. 12:52

Nem lesz több Google telefon

A Google nem jelentkezik több Nexus telefonnal, közölte egy interjú során Eric Schmidt elnök-vezérigazgató. A döntés hátterében az áll, hogy a Nexus One elérte célját, és beindította az Android okostelefonok iparát.

A döntés hivatalosan Eric Schmidt kommunikálta a brit Telegraph lapnak adott interjújában. "Másfél évvel ezelőtt az volt az elképzelés, hogy csináljuk meg a Nexus One-t hogy megpróbáljuk előremozdítani a telefon platformhardvereket területét. Világos, hogy ez sikerült. Olyan sikeres lett, hogy nincs szükség egy másodikra" - fogalmazott a vezető.

A világ legnagyobb keresővállalata az elmúlt időszakban nagy hajlandóságot mutatott arra, hogy a saját üzletére kihatással lévő területeken megjelenjen csak azért, hogy az által kívánt irányba és a kívánt sebességgel terelje a folyamatokat. Erre példa a Chrome böngésző megjelenése, vagy a nyitott DNS-szolgáltatás, amelyekkel az internetezés sebességének egy új sztenderdjét igyekezett felállítani. Ebbe a sorba illeszkedett bele a Nexus One okostelefon év eleji bejelentése is, amivel megszegte a mobiltelekommunikációs ipar összes íratlan szabályát: versenytársat állított saját Android-partnereinek, és közvetlen értékesítéssel megkerülte az operátorokat. A cél nem más volt, minthogy letenni az asztalra egy referencia Android csúcsmodellt, amely magasra teszi a mércét mindenki más számára.

A Google Nexus One projektje, amelyhez a hardvertervezői kompetenciát a tajvani HTC nyújtotta, önmagában nem nevezhető kereskedelmi sikernek, mivel a készülék nem fogyott igazán jól más, hasonló kategóriájú okostelefonokhoz képest, és a Google rengeteg kritikát is kapott az aktivációs problémák és a készülékhez igénybe vehető gyatra ügyfélszolgálat miatt - a vállalat notóriusan zárkózott és önkényes a kis vagy egyéni ügyfelekkel szemben, és kizárólag emailes kapcsolattartása ad lehetőséget.

Megjelenésekor a Nexus One műszaki specifikációi gyakorlatilag minden más vertek. A rendkívül gyors, 3D grafikus gyorsításra képes Qualcomm Snapdragon processzorhoz fullextrás körítés társult AMOLED kijelzővel, Wi-Fi, HSDPA, stereo Bluetooth és GPS támogatással, és natív MPEG-4 visszajátszással. A hardver mellett a szoftveres lehetőségekre is adott példát a Google a YouTube vagy a Facebook mélyebb integrációjával, hangfelismeréssel.

A Nexus One megjelenésekor már csőben voltak más gyártók különféle androidos modelljei, így például a nemrég piacra került Motorola Droid X, a HTC Evo 4G és Droid Incredible, de a Sony Ericsson X10 és X10 Mini, valamint Mini Pro modellek már egy új generációt képviselnek, amelyek már a Nexusnál is előrébb mutatnak. Ezek a modellek már várják az Android platform következő, Froyo kódnéven ismert, 2.2-es verziójú kiadását, amely leginkább gyorsabb működést és Flash támogatást ígér. A Google pedig úgy látja, hogy ezzel a Nexus telefonok feladata véget ért, az Android platform beindult - a sikerre jellemző, hogy átlagosan már napi 160 ezer Androidot aktiválnak, ami havonta közel 5 millió darabos eladást jelent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról