:

Szerző: Bizó Dániel

2010. június 30. 12:58

Deduplikáció és Fibre Channel a Sun Storage 7000 családban

Frissítette Sun Unified Storage tárolóit az Oracle, amivel elsősorban azok műszaki szinten tartását célozta meg. A legfontosabb újdonságok közé tartozik az integrált, valósidejű tömörítés és deduplikáció, a Fibre Channel linkek és az akár 2 TB kapacitású diszkek támogatása is.

Az Oracle a Sun Storage 7000 Unified Storage sorozatot frissítette, amely a Sun OpenSolaris alapú Open Storage platformjára épül. A rugalmas szoftverréteg és a négy-hatmagos x86 AMD Opteron processzorokra építő erőteljes szerver alap lehetővé teszi, hogy rendkívül gyorsan és olcsón tudjon újabb és újabb képességeket bevezetni a vállalat. A bejelentés friss, a fejlesztéseket azonban már év elején elvégezte a Sun, és ennek megfelelően már februárban frissítette a gépek szervizkönyvét.

A rugalmasságot kihasználva a mostani frissítés részeként a 7000-es tárolók immár képesek valós időben adatdeduplikációra, vagyis még azelőtt, hogy azt a diszkekre fizikailag kiírták volna. Ezt képesek még megfejelni adattömörítéssel is, amivel tovább fokozható a tárolók hatékonysága. A deduplikáció megjelenésre már várható volt, tekintve, hogy az ezen eszközök által használt ZFS fájlrendszerbe tavaly novemberben megérkezett - az azóta eltelt idő valószínűleg a képesség tárolószintű implementációjával és kitesztelésével telt.

A ZFS valósidejű, blokkszintű deduplikációt alkalmaz, a blokkokat 256 bites ellenőrző összeg azonosítja, alapesetben SHA256 hash. Lehetőség van SHA256 helyett "gyengébb", fletcher4 ellenőrző összeg használatára is, amelynek kiszámítása gyorsabb így összességében kevéssé terheli a rendszert. A valósidejű deduplikáció nemcsak hatékonyabb a tárhellyel, de gyakorlatilag a processzorok számítási teljesítményét felhasználva növeli a diszkalrendszer effektív I/O-teljesítményét, mivel azoknak jóval kevesebb adatot kell kiírniuk, majd visszakeresniük és kiolvasniuk - számítási teljesítmény pedig van bőséggel, a 7310 kettő, a 7410 vezérlése pedig akár négy Opteron processzorral is szerelhető.

A valósidejű deduplikáció hatása különösen drasztikus teljesíménynövekedést eredményezhet, ha gyorstárakat használunk, mivel sokkal több effektív adat fér el azok korlátozott tárterületén, vagyis megnövekszik a cache találati aránya, és sokkal ritkábban kell majd a lassabb lemezes meghajtókhoz fordulni. Ezek a cache meghajtók jelen esetben írásra vagy olvasásra optimalizált, rendre 18 és 100 GB kapacitású SSD-ket takarnak, amelyeket a Sun humorosan LogZilla és ReadZilla meghajtóknak nevezett el. A teljesítménynövekedés mértékét kétségtelenül az határozza meg, mekkora tömegű nyers adatról van szó, és mennyi ebben a tömegben a redundancia, ami meghatározza majd a deduplikáció és az adattömörítés együttes hatásosságát is - nagyban homogén VM-ek vagy egy vállalati központi dokumentumkezelő kiszolgálásakor például jelentős gyorsulásra lehet számítani.

A Fibre Channel támogatás azt jelenti, hogy immár PCI Express felületű QLogic FC-bővítőkártyákat is rendelhetünk, 4 és 8 gigabites portsebességekkel, a kézikönyv tanúsága alapján az újonnan már nem megvásárolható 7210 modellhez is kérhető ilyen bővítés. Ezzel a 7000-es család opciói közt megtalálható a 10 Gigabit Ethernet, a 40 Gbps Infiniband és a Fibre Channel is, amellyel alkalmas nemcsak bármilyen környezetben történő alkalmazásra, de a SAN-ok konszolidációjára is. Ehhez rendelkezik a megfelelő kapacitással is, a Sun úgynevezett diszkpolcaival akár 288 SAS diszkig lehet skálázni a rendszert, ami 2 terabájtos, 7200-as HDD-kkel 576 terabájtot jelent - maximális írási cache alkalmazása esetén 480 TB a nyers kapacitás, mivel a LogZilla SSD-k a polcokon kapnak helyet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.