:

Szerző: Bizó Dániel

2010. június 24. 11:55

Exponenciális pályán az Android

Tegnap megjelent a Motorola Droid X az Egyesült Államokban, a Google pedig efölött érzett örömében közölte, hogy az Android készülékek eladási üteme már megközelíti a másodpercenkénti kettőt, és a jelek szerint gyorsulóban van.

A teljesen érintőképernyős Motorola Droid X tegnap jelent meg a Verizon Wireless kínálatában. A készülék  4,3 hüvelykes, 854x480 pixeles felbontású kapacitív kijelzővel, 720p videorögzítési képességgel rendelkezik, amit az 1 gigahertzes Texas Instruments OMAP ARM processzor és a 24 gigabájt tárhely támogat meg. A multimédiás képességeket erősítendő a Droid X HDMI-kimenettel is rendelkezik, vagyis a rögzített és készülékre másolt, valamint a Verizon által biztosított on-demand videókat televízión is megjeleníthetjük. A Droid X képes Wi-Fi hotspotként is üzemelni, így több készülék számára is megoszthatja a 3G mobilhálózatot.

Egyelőre Android 2.1 platformot futtat a Motorola legújabb üdvöskéje, azonban még a nyár folyamán megkapja az Android 2.2 rendszert, kódnéven a Froyót. A Froyo a felhasználók szempontjából elsősorban érezhetően gyorsabb alkalmazásokat, böngészést hoz, de a Google átdolgozta az Android Market felületét is, ahol megjelenik a zeneletöltés is és az alkalmazások automatikus frissítésének lehetősége is. A webes tartalmak teljes értékű elérését a Flash konténer támogatásának megjelenése garantálja majd, miután az Adobe elkészült a Flash Player 10.1 mobil változataival. Az újdonságokról részletesebb leírást a HWSW egy korábbi cikkében lehet olvasni.

A Google a Droid X megjelenésének alkalmából közölte, hogy elérhetővé tette a Froyo forráskódját a gyártók számára, amelyek így saját hatáskörben döntenek majd arról, milyen ütemben és mely telefonokra nyomják azt tovább. A keresőóriás szerint immár 60 Android modell van a piacon 21 gyártótól, 49 országban, ennek köszönhetően pedig naponta már 160 ezer androidos telefont aktiválnak világszerte, ami drasztikus emelkedés az egy hónappal ezelőtti napi 100 ezres darabszámhoz képest, és bőségesen felülmúlja az iPhone platform első negyedéves értékesítését is. Máshogyan fogalmazva, ez másodpercenként 1,9, vagy ezen az ütemen közel 15 millió telefon lenne negyedévente, és láthatóan erősen gyorsulóban van - az első negyedévben még csak 5,2 millió androidos mobil fogyott.

Pedig a jelek szerint ennél is több Android mobil fogyhatna, ha nem volna hiány belőlük. Ahogyan arról a HWSW is beszámolt június során, a Motorola mobilrészlegének vezetője, Sanjay Jha arra panaszkodott, hogy cége nem tud eleget gyártatni a Droidból, és folyamatosan készlethiánnyal küzd a cég. Hasonló jelenségről számolt be a Verizon is HTC Droid Incredible kapcsán, ahol konkrétan a megfelelő LCD-panelekből nem tud a Samsung Electronics elegendő mennyiséget biztosítani. Szintén nem tudott eleget a boltokba szállítani a HTC Evo 4G-ből a Sprint sem, amelyből így is 150 ezer fogyott egy hétvége alatt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.