Szerző: Bizó Dániel

2010. június 23. 13:40

Árban versenyeznek az új hatmagos Opteronok

Piacra dobta új belépőszintű szerverplatformját az AMD, amellyel az árérzékeny és alacsony energiafogyasztást igénylő ügyfeleket igyekszik megcélozni. Az új foglalatot alkalmazó platformba, 4 és 6 magos Opteronok kerülhetnek, amelyek legnagyobb erénye a kedvező árazás.

Nem igazán új...

A Lisbon kódnéven ismert chipek a már jövőre felkészített tokozástól eltekintve lényegében teljesen megegyeznek az eddigi hatmagos Socket F Opteronokkal, vagyis az Istanbulokkal. A C32 foglalat kettő DDR3 memóriacsatornát és kettő teljes szélességű HyperTransport 3 linket tud fogadni, ami fele a márciusban piacra került nagyobb testvér, a G34 foglalat képességeinek. A négymagos változatban is elérhető, de natívan hatmagos Lisbon természetesen a már bemutatott, G34-es São Paulo adaptált változata, négy helyett kettő HT3 linkkel, C32-es foglalatban. A 12 magos Opteron kettő São Paulo chip egybetokozásából jön létre.

Mint azt már régóta tudni lehet, az AMD a teljesítményre releváns mikroarchitekturális változtatásokat nem eszközölt a 2010-es Opteronokban, a továbbra is 45 nanométeres csíkszélességű félvezetőgyártási eljáráson készülő szilíciumon néhány energiahatékonyságot fokozó technikát csiszolt csak tovább. Ilyen a mélyebb C1E energiaszint bevezetése, vagy a processzor energiafogyasztásának és állapotának monitorozását segítő link megjelenése, és az alacsony fogyasztású DDR3 DIMM változatok támogatása. Az egyes processzormagok természetesen egymástól függetlenül vehetnek fel órajeleket és energiaszinteket, a terhelés függvényében.

Mikroarchitekturális fejlesztések hiányában egy frontális összecsapásban nem volna versenyképes a Nehalem-mikroarchitektúrájú Xeonokkal szemben, különös tekintettel a 32 nanométeres Westmere-EP processzorokra, ezért az AMD az új platformmal igyekszik kimanőverezni az Intelt. A vállalat kifejezetten az alacsony árra és energiafogyasztásra utazik, amivel a kisebb igényű vevőket, valamint ez ezekre a paraméterekre érzékeny hatalmas, homogén adatközponti telepítéseket célozza meg, mint amilyen a webhosting és más felhőszerű szolgáltatások.

..,de legalább olcsó

A legolcsóbb modell, az Opteron 4122 négy aktív maggal és 2,2 gigahertzes névleges órajellel mindössze 99 dollárt kóstál a gyártó mennyiségi listaárán, míg a legolcsóbb hatmagos, 2,6 gigahertzes órajellel már 188 dollárért elérhető, ami az eddigi tapasztalatok alapján azt súgja, hogy a német kiskereskedelemben nagyjából ugyanennyi euróért fog felbukkanni, ha a valutaárfolyamok nem változnak jelentősen - ez nagyjából ötöde (!) a legolcsóbb hatmagos Xeon DP árának, ami bőven ellensúlyozza a Xeon sok helyen kétszeres teljesítményét.

Az olcsó modellek mellett az AMD alacsony fogyasztású modelleket is bemutatott, amelyek 50 wattos ACP (átlagos processzorfogyasztás) osztályban 2,4 gigahertzet, 32 wattos osztályban pedig 1,8 gigahertzet érnek el hat maggal, azonban áruk ennek megfelelően már 377 és 698 dollár. A leggyorsabb modell órajele 2,8 gigahertz.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

5

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.