Szerző: Bizó Dániel

2010. június 23. 11:25

Diadalittasan menetel a Red Hat

Az elemzői konszenzust meghaladó első pénzügyi negyedévről számolt be a Red Hat, miután árbevétele és nyeresége egyaránt erőteljes növekedést mutatott. Jim Whitehurst diadalittasan számolt be a cég piaci sikereiről, ennek ellenére a Red Hat papírjai gyengültek a bejelentést követően.

A Red Hat 209,1 millió dolláros forgalmat ért el a május 31-ével zárult első pénzügyi negyedévében, ami 20 százalékkal haladja meg a tavalyit és több mint 6 százalékkal magasabb a harmadik és negyedik negyedévnél is, amelyek a naptári, illetve a pénzügyi év végéhez közeledve szezonálisan erősnek tekinthetőek. A bővülést most is a szoftverekre kötött előfizetésekből származó bevétel növekedése húzta, ami a negyedév során megközelítette a 180 millió dollárt. A Red Hat növekedési erejét jól jellemzi, hogy a vállalat a válság kirobbanását követően is negyedévről negyedévre növelte árbevételét. A negyedéves  üzemi nyereség több mint 36 százalékkal 34 millió dollár fölé emelkedett.

Az elnök-vezérigazgatói pozíciót betöltő Whitehurst a konferenciahíváson hosszasan ecsetelte a cég által a negyedév során elért sikereket, amelyek állítása szerint világszerte, minden termékkategóriában jelentkeznek. A vezető közölte azt is, hogy a negyedév során a Red Hat nyélbe ütötte eddigi történetének legnagyobb üzletét, amely nyolc számjegyű, vagyis tízmillió dolláros nagyságrendű, és elsősorban köztesrétegről szól. Hozzátette, hogy a negyedév során megújításra váró 25 legnagyobb ügyfele közül mindegyik megújította előfizetését a vállalattal, mindezt összesen több mint 20 százalékkal magasabb értéken. A cégnek az előző negyedévhez képest egyaránt duzzadt az új rendelésállománya  és a teljesítésre váró ügyleteinek tömege is.

A jövőre nézve Whitehurst több stratégiai üzletet citált, köztük a New Yorki-i tőzsde, a NYSE Euronext kereskedési rendszerének JBossra migrálását, az IBM, a japán NTT és egy meg nem nevezett (vélhetően az Amazon) cloud szolgáltatásainak a megnyerését is, ami a Red Hat azon stratégiájának sikerét mutatja, amellyel elsősorban a UNIX és mainframe telepítéseket veszi tűz alá. A Red Hat megrendeléseinek 62 százaléka az amerikai kontinensről érkezik, míg Európa, Közel-Kelet és Afrika 22 százalékot tesz ki.

Whitehurst kitért a bétában lévő Red Hat Enterprise Linux 6 operációs rendszerre is, amelyet a közeljövőben ad ki a cég. Az RHEL új generációja a vezető szerint megfelel a korszerű IT követelményeinek, így fizikai és virtualizált környezetben egyaránt teljesíti az elvárásokat , fokozott virtualizált teljesítményt, skálázódást, rendelkezésre állást, az erőforrások menedzselhetőségét és energiahatékonyságot kínál majd. Whitehurst azt ígéri, a RHEL 6 a KVM virtualizációs technológiával az integrált cloudok megoldások ideális építőeleme lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról