Szerző: Koi Tamás

2010. június 22. 10:22:00

Okostelefonokra is elkészült a Flash Player 10.1

Az Adobe a tervek szerint ma küldi el a nagyobb okostelefon-gyártóknak a Flash Player legújabb, 10.1-es verzióját, amely mobilokra kihegyezett fejlesztéseket is tartalmaz.

A fejlesztők a tavalyi év végén tették közzé terveiket a szinte minden számítógépen, valamint egyre több okostelefonon is megtalálható Flash Player soron következő, 10.1-es változatának megjelenése kapcsán. Az Adobe kifejezett célja volt az új verzióval, hogy az Open Screen projekt keretén belül több platformon is ugyanazt a látványt és funkcionalitást valósítsa meg, vagyis egy weboldal, vagy Flash-alapú webes tartalom ugyanúgy nézzen ki, és ugyanazt a használhatóságot nyújtsa PC-n és mobilon.

A Flash Player legújabb változata június elején jelent meg a különböző PC-s platformokra, az Adobe ezzel együtt tartva magát ígéretéhez, még az év első felében elkészítette az új verzió okostelefonokra optimalizált változatát. A cég gyakorlatilag az összes platformmal (kivéve az Apple iOS-t) kompatibilissé tette az új Flash Playert, azt azonban egyelőre nem tudni pontosan, hogy a gyártók milyen ütemben és milyen módon teszik közzé a frissítést meglévő vagy új készülékeikhez.

Az Adobe-tól származó információk szerint a Flash Player 10.1-et az eredeti tervekkel ellentétben - érthető okokból - nem a Palm webOS felhasználók kapják meg elsőként, a beépülő az Android 2.2-es operációs rendszerrel érkezik, vélhetően a teljes operációs rendszerfrissítés részeként. Elképzelhető, hogy más platformokra is hasonlóképpen teszik közzé a kiegészítőt, ugyanakkor gyártótól függően felugró ablak is figyelmeztethet a frissítésre, vagy akár az ismert alkalmazás-piactereken is feltűnhet majd a Flash Player 10.1. A cég tervei szerint az év végén, illetve a jövő év elején forgalomba kerülő okostelefonok szinte mindegyikén ott lehet majd az új változat.

A Flash Player 10.1 a PC-s és a mobilos platformokon egyaránt gazdaságosabban bánik az erőforrásokkal, mint a korábbi változatok, emellett számos olyan funkciót támogat, mely megkönnyíti a mobiltelefonos böngészést, tartalomfogyasztást. A kiegészítő így például támogatja a multitouch-vezérlést, valamint a legtöbb okostelefonban már szériafelszerelésnek számító gyorsulásérzékelőt is, emellett számos olyan optimalizációt tartalmaz, mellyel a flashes tartalmak a kisebb kijelzőkön is jól mutatnak, jól vezérelhetők.

A Flash jelenleg is a világ legelterjedtebb webes és offline multimédiás platformja. A Flash Player valamelyik verziója a PC-k 98 százalékán, és az újonnan forgalomba kerülő okostelefonok több mint 40 százalékán jelen van, az interneten megnézhető videók 75 százaléka, az internetes játékoknak pedig a 70 százaléka flashalapú. A teljes keresztplatformos támogatás egyelőre azonban hiányzik, az Apple ugyanis korábban kijelentette, hogy az iPhone-ok, iPadek és iPodok esetében nem támogatja a Flasht.

a címlapról