Szerző: Bodnár Ádám

2010. június 16. 09:45

Tovább gyorsul az Opera

Alig pár hónappal az Opera 10.50 érkezése után a norvég fejlesztőcég kiadta a böngésző 10.60 verziójának nyilvános bétaváltozatát, amely további gyorsulást és új szolgáltatásokat ígér.

Az Opera 10.60 még tovább gyorsult elődjéhez képest, a vállalat a 10.50 verzióval összehasonlítva akár 50 százalékos sebességnövekedésről beszél, persze ez csak bizonyos JavaScript benchmarkok alatt jelentkezik, valódi körülmények között aligha számíthatunk ekkora előrelépésre.

A teljesítmény optimalizálása mellett számos új képesség is bekerült a böngészőbe. Ezek közül a legfontosabb talán a WebM, a Google által bejelentett webes médiaformátum támogatása, amely a nyílt forrásúvá tett VP8 videokodekre és a Vorbis audiokodekre épül, mindezeket egy Matroska-leszármazott konténerbe csomagolva. A Google május közepén, a Google IO konferencián jelentette be a WebM-et, amely az Opera mellett a Mozilla támogatását is élvezi és nagy esélye van arra, hogy a webes videó kváziszabványává váljon, leváltva a H.264-et.

Az Opera 10.60 további újdonságai közé tartozik a Geolocation támogatása, amely segítségével a felhasználó földrajzi helyzete azonosítható. Ez számos szolgáltatásnál (pl. keresés) hasznos lehet. A böngésző friss béta változatába bekerült a HTML5 Appcache, lehetővé téve webalkalmazások használatát akár internetkapcsolat nélkül is. Emellett újdonság a Web Workers, amely a háttérben képes futtatni JavaScriptet, így az nem "fogja meg" a böngészőt.

A böngésző nem csak a szabványok támogatása terén lépett előre, hanem kényelmesebb is mint volt. Az Opera mostantól megjeleníti a keresési tippeket a keresőmezőben és a Speed Dial képernyőn, a bétában ez egyelőre a Wikipedia keresésekkel tesztelhető, de később minden bizonnyal más keresőszolgáltatók is bekerülnek ide. Apróság, de sok felhasználónak hasznos lehet, hogy a füleknek egyedi előnézeti ikonja ("thumbnail") lehet, ami megkönnyíti az áttekintésüket. Emellett néhány új grafikai elem is bekerült az Opera 10.60-ba, átrajzolták a Speed Dial képernyőt, a fülek előnézetét és az Opera menügombot is.

Az Opera 10.60 bétája letölthető a vállalat weboldaláról, Windows, Mac OS X és Linux operációs rendszerekre egyaránt. A végleges verziót még idén nyáron szeretné kiadni a fejlesztőcég.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról