:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. június 11. 12:46

Tényleg egyre többen Twittereznek

Sokan jósolták már, hogy hamarosan kipukkan a Twitter-lufi, a számokból mégis úgy látszik, hogy a felhasználók gombamód szaporodnak. Áprilisban még csak 105 millióan voltak, most viszont már több mint 125 millió regisztrált twitterező van a világon, Magyarországon pedig már több mint 41 ezer.

A Twitter felhasználóinak száma továbbra is dinamikus tempóban növekszik. Április 14-én az első Twitter-fejlesztői konferencián, a Chirp-en a cég arról számolt be, hogy 105 millió 779 ezer 710 regisztrált felhasználója volt, s ez napi 300 ezerrel növekszik. Ma a Twitter szóvivője, Sean Garret bejelentette, hogy átlépték a 125 milliós határt is. Ez egyben azt is jelenti, hogy a növekedés üteme is gyorsul, hiszen az említett napi 300 ezres átlaggal számolva a kicsit kevesebb, mint 2 hónap alatt 17 millióval kellett volna csak bővülnie a twittelő közösségnek.

Az aktív felhasználók mellett a Twitter valószínűleg egyre komolyabb egyszerű befogadói közönséggel is rendelkezik, hiszen az előző hónapban már 190 millió egyedi látogatót számláltak a Twitter.com főoldalon. Ez egy hónap alatt 10 milliós növekedést jelent, de azzal is érdemes kalkulálni, hogy a felhasználók egy jelentős része kizárólag mobilról, vagy valamilyen külső fejlesztésű kliensből használja a szolgáltatást. A Twitter szerint viszont továbbra is a látogatók mérését tekintik hasznosnak, ugyanis a cég számára egyre fontosabbá válik az információfogyasztási modell, ahol kevésbé számít, ha valaki twittel vagy megoszt valamit, mintha olvasna. A kettő nem válhat el egymástól, viszont a hirdetési modellben a szponzorált üzenetek akkor jelennek meg, amikor a felhasználó olvas, s nem akkor, amikor ír.


Magyar Twitterezők száma (Forrás: Yamm.hu)

A Twitterláz hazánkban is meredek emelkedésben van. A Yamm.hu májusi statisztikáiból az látszik, hogy 41 ezer magyar Twitter-felhasználó van, de a számuk gyorsan növekszik: egyetlen év alatt nyolcszorosára nőtt a hazai csiripelők száma. A Yamm mérései szerint a felhasználók számának növekedése mellett a tartalom is erősödik, már napi 42-45 ezer magyar twieet születik. Az informatikával, webbel, médiával foglalkozó vagy aziránt érdeklődő netezők mellett nagy számban jelentek meg a tinédzserek, ami valószínűleg köszönhető annak is, hogy több tinik számára érdekes celeb kezdte használni a rendszert, mint például Zimány Linda, Brasch Bence vagy éppen Éder Krisztián.

Az a baj, hogy a Facebookkal szemben ez semmi

A 40 ezres felhasználói szám viszont továbbra is elenyészőnek számít a Facebook árnyékában, ahol májusban már 1,3 milliónyi magyar volt jelen.Nemzetközi viszonylatban is ugyanez a helyzet, hiába a 125 milliós Twitter lélekszám, a Facebook már 500 millió felett jár. Egyedül az üzenetek számában tudta felvenni a versenyt a Twitter, hiszen felhasználói napi 65 millió tweetet küldtek el a februári számok szerint, míg a Facebook felhasználók csak 60 millió státusfrissítést hajtottak végre. Az új "like" rendszer bevezetésével a megosztások és egyéb interakciók száma 25 milliárdra növekedett, ami már befoghatatlan bármely más szolgáltató számára.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.