:

Szerző: Bizó Dániel

2010. június 10. 17:03

Hiány van androidos telefonokból

Hiány van a felső kategóriás androidos telefonokból, ami ambivalens módon egyszerre jelzi az erős keresletet, és az új iPhone megjelenésével az elvesztegetett eladásokat is. A szűkös ellátást alkatrészhiány okozza.

A Motorola szerint folyamatosan erős kereslet mutatkozik androidos csúcsmodellje, a Droid iránt, amelyet Európában és a világ többi részén Milestone néven forgalmaz a vállalat. A készülékből a novemberi rajtot követően két és fél hónap alatt 1 millió fogyott, és meghatározó szerepet játszott a abban, hogy 2010 első három hónapjában 2,3 millió okostelefont adott el a Motorola. A cég elnök-vezérigazgatója, a mobilos tevékenység stabilizálásával megbízott Sanjay Jha azt állítja, annyi Droidot gyártanak, amennyit csak tudnak, mert mind elfogy.

Jha szerint a Motorola nem tud eleget szállítani, az iparban ugyanis alkatrészhiányos állapot uralkodik az elektronikai termékek iránti erőteljes kereslet miatt. Az okostelefonok eladásai a Gartner szerint 50 százalékot nőttek éves összevetésben, és a szállítások elérték az 54 millió darabot - eközben a PC-piac is hatalmas szívóerőt képvisel. Jha ugyan nem közölte, milyen alkatrészekből nem áll elegendő rendelkezésre, a Verizon azonban a HTC Droid Incredible kapcsán LCD-panelhiányra panaszkodott, mivel a Samsung Electronics nem tud eleget biztosítani.

Droiddal és Incredible-lel egy csónakban evez a HTC Evo 4G is, amely múlt hét pénteken debütált az Egyesült Államokban, a Sprint szolgáltatónál. A Sprint bár tévedésből túlbecsülte, és így a valóságosnál nagyobbnak állította be hét elején az eladásokat,  több elemző és magazin is arról számolt be, hogy elfogytak az Evo 4G-k a boltokól, és az üzletekben több tucat előrendelés vár még a beérkező szállításokra. Elemzők szerint az első hétvégén több mint 150 ezer darab ment el, ami összevethető az első iPhone 276 ezres mutatójával.

Az Android modellek sikerét jelzi, hogy az első negyedévben már 5,2 millió androidos készülék fogyott világszerte, ami közel tízszerese az egy évvel korábbinak. A Google eközben azt is közölte, hogy immár átlagosan naponta 100 ezer androidos telefont aktiválnak, vagyis a negyedéves eladások üteme inkább 8-10 millió magasságában jár már, ami megegyezik az iPhone értékesítési mutatójával, és közelíti a Blackberrykét.

Az Android lendülete minden jel szerint ki fog tartani, ahogyan számos gyártó tervez köré készüléket. A Motorolán és HTC-n kívül a Samsung is jelentős erőt képviselhet: annak ellenére, hogy eközben saját alkalmazásplatformot is kidolgozott Bada néven, a napokban dobta piacra androidos Galaxy S csúcsmodelljét. Rendkívül sikeresen szerepel világszerte a Sony Ericsson X10 is, amely a nyugati termékekkel szemben rendkívül ellenálló, és a nyugati típusú okostelefonokra korábban igényt nem tartó Japánban is szép eladásokat produkál.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 18:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.