Szerző: Bizó Dániel

2010. június 10. 15:30

Multifunkciós irodai adattárolók a Ciscótól

Megújította és tovább bővíti irodai tárolóportfólióját a Cisco Systems, átfogó megoldást nyújtva a vállalatok számára. Az Intel Atom platformra építő NAS-ok további funkcionalitásokkal is rendelkeznek kifejezetten a KKV-k számára.

A QNAP év elején piacra dobott TS-x59 Pro termékcsaládjával identikus Cisco NSS 300 sorozat az egy évvel ezelőtt bemutatkozott Smart Storage családot újítja meg, amely egyben a Cisco tárolópiaci debütálását is képviselte. A vállalat láthatóan az irodai hálózati tárolópiac prémium szegmensére hajt, sőt konkurál a belépőkategóriás irodai szervermegoldásokkal is, amit az árazás is tükröz. Az Intel Atomra épülő NSS 300 sorozat legkisebb, 2 merevlemezt fogadni képes csupasz tagja is közel 700 dollárt kóstál, míg a csúcsmodell, a 6 darab 2 TB kapacitású merevlemezzel szerelt NSS 326 ára a 4 ezer dollárt közelíti.

Az olyan funkciók, mint az iSCSI target, elvárhatóak ilyen kategóriájú üzleti NAS-októl, ahogyan a különféle RAID szintek is. A 4 és 6 diszket fogadó modellek a RAID 5 és 6 mellett támogatják a RAID 5 plusz online tartalékdiszk konfigurációt is, amikor is az egyik meghajtó meghibásodása esetén az eszköz képes azonnal bevonni a redundáns lemezt, és ismét felépíteni a RAID 5 tömböt, miközben zavartalanul folyik az üzem. A két Gigabit Ethernet porttal szerelt Cisco NAS-ok természetesen különféle backup mechanizmusokat (PC-NAS, szerver-NAS, NAS-NAS) és adattitkosítást is támogatnak (AES-256) , és grafikus webes felületen menedzselhetőek. A tárolókra 5 USB porton és 2 eSATA csatlakozón aggathatunk tovább eszközöket megosztásra vagy lementésre.

A QNAP TS / Cisco NSS 300 sorozat képességei azonban nem állnak meg itt. A Cisco kétmagos Intel Atom processzort és az 1 GB memóriát épített mindegyik modellbe, hogy a hálózati tárolófeladatok elvégzése mellett maradjon még erőforrás más szolgáltatásokra is. Ilyen képességek közé tartozik a hálózati beléptetéshez szükséges RADIUS szerver, a WordPress motorra és MySQL adatbázis-kezelőre épülő webszerver, Joomla tartalomkezelés, Magneto elektronikus kereskedelmi rendszer, az az Xdove email szerver, Java és Python programozhatóság, ami elvileg lehetővé teszi az eszközök további hasznosítását. További részleteket a QNAP adatlapján találunk.

Kisebb szerverterhelést jelentő, például tipikusan munkacsoport feladatokat így dedikált szerver nélkül is el lehet látni, vélik a Ciscónál. Nem ez az első alkalom, hogy a hálózati óriás igyekszik a hangsúlyt elterelni a szerverekről, és olyan koncepciót elfogadtatni az ügyfelekkel, ahol akár teljesen mellőzhetőek a munkacsoport-kiszolgálók. A tavaly októberben bemutatott második generációs Integrated Services Routerek olyan, úgynevezett Services Ready Engine modulokkal bővíthetőek, amelyek beágyazott szerverként funkcionálnak. A legerősebb bővítőmodul kétmagos Core 2 Duo processzorral, 4 GB memóriával és két 500 gigabájtos diszkkel is rendelkezik, és beágyazott Linuxot futtat, valamint API-n keresztül képes meghívni a router szolgáltatásait is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról