Szerző: Bizó Dániel

2010. június 9. 16:48

Korlátlan mennyiségű SUSE Linux jár a VMware vSphere-hez

A SUSE Linux Enterprise Server terjesztéséről és felhasználásáról állapodott meg a Novell és a VMware, jelentették be a vállalatok. A megállapodás értelmében, többek közt, a SLES lesz a VMware virtuális készülékeinek alapja.

A két cég megegyezett, hogy a VMware vSphere virtualizációs infrastruktúrájához a jövőben ingyenes előfizetéssel járnak virtualizált SLES telepítések, vagyis a felhasználók hozzájutnak a frissítésekhez és patchekhez. Ezen túlmenően az ügyfelek a VMware-en keresztül is köthetnek műszaki támogatásra szerződést a SLES rendszerképekhez. Mindez egyetlen kézből, a VMware támogatási hálózatán keresztül, vagyis üzemeltetési szempontból gyakorlatilag olyan, mintha a vSphere-n futó SLES-ek VMware termékek volnának.

A megállapodás leginkább dinamikus virtualizált IT-környezetekben, cloudokban értékes, ahol a virtuális gépek száma és fizikai pozíciója folyamatosan változik, ahogyan az igényeket követi a nagyban automatizált rendszerfelügyelet - VM-ek születnek, gépek közt mozognak, és szűnnek meg. Ez a fajta dinamikusan optimalizált működés azonban problémás lehet szoftvergazdálkodási szempontból, ha egy új VM új licencek aktiválását követeli meg. Ezt a problémát vágja át nemes egyszerűséggel a Novell és a VMware megállapodása.

Az egyezség további részeként a VMware SLES alapokon egységesíti virtuális készülékeit, azaz autonóm alkamazáskonténereit. A virtuális készülékek (virtual appliance) olyan előre felkonfigurált virtuális gépek, amelyek üzemkész operációs rendszeren futó alkalmazásokkal rendelkeznek, vagyis célorientált vagy alkalmazásspecifikus VM-eknek is nevezhetnénk ezeket - az operációs rendszer sokszor csak a szükséges funkciókat tartalmazza, vagy úgynevezett JeOS, Just enough OS. A SLES sikere mögött meghúzódhat az is, hogy a Novell az elmúlt időben hangsúlyt fektetett az alkalmazáskonténerek támogatására, és tavaly nyáron elindította az Appliance Programot, amely eszközöket és piacteret is biztosít a konténerek létrehozásához, publikálásához és értékesítéséhez.

Úgy látszik, a Novell magas fokozatba kapcsolt, hogy az IT cloud korszakában beérje riválisát, a kereskedelmi Linux-disztribúciók piacát vezető Red Hatet. A VMware mellett a Fujitsuval is megállapodást ütött nyélbe, amelynek értelmében a japán-német IT-szállító SLES alapokra helyezi cloud szolgáltatását, amelyet Infrastructure-as-a-Service néven futtat. A SLES mellett a Fujitsu az Intelligent Workload Management szoftverét használja fel a házon belül és más menedzselt szolgáltatásaihoz egyaránt. Mindezen túlmenően egyes országokban a Fujitsu a Novell azonosságkezelő megoldását fogja értékesíteni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról