Szerző: Bizó Dániel

2010. június 7. 14:58

A MySQL-felhasználókat csábítja az EnterpriseDB

Korlátlan mennyiségű PostgreSQL-telepítéshez kínál támogatást egyetlen fixáras előfizetéssel az EnterpriseDB, ami hatalmas megtakarítási lehetőségekkel kecsegtet a piacvezető cégek megoldásaihoz képest. Az időszakos akció célja egyértelműen a függetlenséget vesztett MySQL kiváltása.

Az EnterpriseDB egy olyan előfizetéses konstrukció azonnali bevezetését jelentette be, amellyel bármennyi PostgreSQL Standard Server telepítés kiemelt támogatása lefedhető, beleértve a non-stop műszaki támogatást, hot fixeket, monitorozó és Oracle-replikációs szolgáltatásokat, vagy a virtuális környezetekben történő futtatás opcióját - mindezt évi 40 ezer dollárért. A cég állítása szerint ez a Postgres Plus Unlimited csomag egy akció részeként átmenetileg elérhető csak, az 1000 főnél kevesebbet foglalkoztató cégek számára.

A konstrukció és az árazás egyértelművé teszi, hogy az EnterpriseDB azokat a MySQL-ügyfeleket célozza, amelyeket elbizonytalanított a nyílt forrású adatbázis-kezelő szoftverre vetülő Oracle-árnyék. A szoftveróriás bár ígéretet tett a MySQL önálló továbbfejlődésére, alapvetően ellenérdekelt, hogy házon belül árversenyt generáljon zsíros Database szoftverének, ami bizonytalanságot gerjeszt - az Oracle uralja az RDBMS piac felét. A MySQL szintén rendelkezik egy 40 ezer dolláros csomaggal, Enterprise Unlimited néven, amelynek keretében az ezer fő alatti vállalatok korlátlan mennyiségű MySQL Enterprise támogatását fedezhetik így.

Az EnterpriseDB foglalatonkénti árazást alkalmaz, és a Postgres Plus Standard Server előfizetés foglalatonként 3 ezer dollárt kóstál, vagyis a 14. foglalattól felfelé már megéri az új csomag választása, amennyiben prémium támogatási szintet akarunk - például hét vagy több kétfoglalatos adatbázis-kezelő szerverrel rendelkezünk. A nagyobb méretű, fürtözött és teljesítménykritikus OTLP-adatbázisokat és Oracle-migrációkat támogató Advanced Server nem érhető el sajnos az akciós csomagban, a prémium támogatás ehhez foglalatonként 10 ezer dollár, de ez még mindig rendkívül kedvező az Oracle vagy az IBM processzormagonkénti licenceléséhez viszonyítva, különösen a mai sokmagos processzorok esetében.

Összehasonlításként egy Oracle Database Standard processzormagonkénti licenc 17500 dollár, és évi további 3850 dollár a támogatás. Egy kétfoglalatos, hatmagos Xeon processzorokkal szerelt gép esetében (x86 magonként feles licencfaktor) ez 105 ezer dollár egyszer licencköltséget és évi több mint 23 ezer dolláros támogatási díjat jelent, így a második adatbázis-szervertől már éves szinten is megtakarítások realizálhatóak a 40 ezer dolláros korlátlan Postgres csomaggal, nem beszélve több százezer dollár induló beruházás megspórolásáról. Tíz adatbázis-szerver esetén 190 ezer dollár az évi, és 1 millió 50 ezer dollár az egyszeri megtakarítás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról