Szerző: Bizó Dániel

2010. június 4. 14:59

Blu-ray meghajtó beágyazott SSD-vel

Az SSD-k bár gyorsak, a merevlemezekhez képest rendkívül drágán mérik a kapacitást, így a laptopok és kompakt PC-k tulajdonosainak választaniuk kell a sebesség és töméntelen mennyiségű játék, kép és video hordozása közt. Ezen változtat a Hitachi-LG Blu-ray/SSD kombója.

HIRDETÉS

A Computexen olyan Blu-ray meghajtót mutatott be a Hitachi-LG Data Storage (HLDS) vegyesvállalat, amely beágyazott SSD-vel érkezik. A többség első, természetes reakciója valószínűleg az, hogy \"de minek?\" Pedig a válasz prózaian egyszerű: helytakarékosság. Az Blu-ray meghajtóba ágyazott SSD nem foglal extra helyet, így a számítógépen megspórolható egy 2,5 hüvelykes SATA bővítőhely.

A HyDrive névre hallgató termékkel például lehetővé válik, hogy úgy szereljük SSD-vel a notebookokat, hogy közben merevlemez is maradhat bennük. Az egyik megközelítésben az operációs rendszer, szoftverek és sűrűn használt fájlok az SSD-re kerülnek egy ilyen felállásban, míg az adatok nagy részét a merevlemez tárolhatja - egyszerre lehet villámgyorsan reagáló rendszerünk, és rengeteg adatunk kéznél anélkül, hogy jelzáloghitelt kellett volna felvennünk. A másik megközelítésben az SSD egy transzparens cache funkcióját tölti be a merevlemez előtt, amit a HLDS által biztosított driver az operációs rendszerrel karöltve vezérel.

\"\"

A HLDS szerint ezen felhasználáson kívül a HyDrive lehetőséget teremt arra, hogy olyan kompakt ultrahordozható számítógépeket és optikai meghajtóval ruházzunk fel, amelyeknél eddig erre nem volt hely. A beépített SSD-nek köszönhetően a HyDrive csak annyi extra helyet igényel, mint amennyivel nagyobb egy 2,5\" hüvelykes diszknél, ami megkönnyíti és olcsóbbá teszi a PC-gyártók dolgát abban, hogy helyet alakítson ki a gépekben.

A két meghajtót integráló HyDrive két SATA porttal rendelkezik, amelyeket egy vezérlő is képes elérni port multiplikátoron keresztül. A termék idén augusztusban kerül kereskedelmi forgalomba, ugyanakkor csak egyetlen koreai PC-gyártónál, a szélesebb publikumnak 2011 márciusáig kell várni. Ekkor indul be a második generációs HyDrive gyártása, amelynek SSD-kapactása 32 és 256 GB közt lesz választható. A jelek szerint kiskereskedelmi forgalomba hozatalról egyelőre nincs szó, a HLDS a PC-gyártóknak kínálja majd a HyDrive-ot, és az árak sem ismeretesek egyelőre.

Június 23-án a modern fejlesztői környezetek biztonságával foglalkozó ingyenes meetup lesz. Kiderül hogyan kell a biztonságot a cég kultúra részéve tenni, hogyan lehet skálázni mindezt a deploy sebességével együtt, és lesz szó a Docker és Kubernetes biztonságáról is.

a címlapról

Hirdetés

Találkozzunk, idén is lesz SYSADMINDAY!

2021. június 19. 23:07

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.