Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Ezerszám rúgja ki az informatikusokat a HP

Bodnár Ádám, 2010. június 02. 12:02
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Informatikai szolgáltatásokat nyújtó részlegének kilencezer dolgozóját teszi lapátra a HP, amely adatközpontjainak fejlesztésével és automatizálásával szeretné növelni a költséghatékonyságot.

Mintegy 9 ezer dolgozójától fog megválni rövidesen a Hewlett-Packard, amely ezzel egy időben 1 milliárd dollárt költ a szolgáltatási részlegének korszerűsítésére. A cél a vállalat által működtetett adatközpontok modernizálása és automatizálása, a drága munkaerő leváltása technológiai megoldásokkal. A leépítés elsőre hatalmas léptékűnek tűnik, valójában a világszerte 301 ezer embert foglalkoztató cég létszáma csak 3 százalékkal csökken.

A világ legnagyobb informatikai vállalata két hete hozta nyilvánosságra legutóbbi pénzügyi negyedévének eredményeit. A szolgáltatási üzletág csak 2 százalékos forgalombővülést tudott kipréselni magából, ami az árfolyamhatást kiszűrve 3 százalékos csökkenést jelent. Hasonló mutatókról számolt be a világ első számú IT-szolgáltatója, az IBM is, amelynek Global Services divíziója az első negyedévben csak 4 százalékos bevételnövekedést ért el, de az árfolyamhatást is figyelembe véve ez 2 százalékos csökkenést jelent.

A növekedés annak a következménye, hogy az ügyfelek ma már egyre kevésbé részesítik előnyben a hatalmas, hosszú évekre szóló, több százmillió vagy akár milliárd dolláros szolgáltatási szerződéseket és rövidebb távra terveznek, így összességében kisebb értékű megállapodások köttetnek. Ahhoz, hogy a szolgáltatók továbbra is növelni de legalább őrizni tudják nyereségességüket, fokozniuk kell a hatékonyságukat, ami a drága munkaerő olcsóbbra cserélésével jár - az informatika pedig a legolcsóbb "munkaerő".

A HP 2008 májusában jelentette be, hogy 13,9 milliárd dollárért felvásárolja az EDS-t, amely a második legnagyobb informatikai szolgáltató az IBM mögött. Az elmúlt két évet a HP az EDS integrációjával töltötte, de ennek a folyamatnak vége, mostantól a növekedésé a főszerep - mondta el Ann Livermore, a HP szolgáltatási részlegének vezetője. A vállalat mintegy 1 milliárd dollárt költ a közeljövőben adatközpontjainak automatizálására annak érdekében, hogy csökkentse saját működési költségeit. A HP a lépéstől évente 500-700 millió dollár megtakarítását reméli.

A HP szolgáltatási üzletága a legutóbbi negyedévben 8,7 milliárd dolláros forgalom mellett 1,38 milliárd dollár üzemi eredményt ért el. Az üzemi eredményhányad egy év alatt 13,8 százalékról 15,9 százalékra emelkedett.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.