Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

A Samsung legyűrheti az iPhone-t és Androidot

Bizó Dániel, 2010. június 02. 13:07
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Miközben a mobil alkalmazásfejlesztők figyelmét leginkább az iPhone és az Android köti le, érdemes lesz odafigyelni a Samsungra. A dél-koreai vállalat ugyanis szó szerint nagy dobásra készül, Bada mobil platformját összes készülékére ki kívánja terjeszteni, amivel messze a riválisok elé ugrana.

hirdetés

Kezdődik a lambada

A Samsung megkezdte a felkészülést, már javában toborozza világszerte a fejlesztőket, hogy támogassák a Badát, a cég saját alkalmazásfuttatási környezetét. A fejlesztőket a Samsung egy globális és egy magyar versennyel, a Developer Challenge-dzsel kívánja támogatni, amelyek fődíja rendre 300 ezer dollár és 300 ezer forint. A cég emellett világszerte több tucat helyszínen szervezett előadásokat a platform ismertetésére. A budapesti állomásra múlt hét pénteken, május 28-án került sor, amely elvileg csak első a sorban, később a vállalat rendszeresen tarthat fejlesztői napokat, ahol tájékoztatja a szakmát a Bada helyzetéről.

A fejlesztői napon természetesen szó esett SDK-ről, IDE-ről, a Bada kernelhez konfigurálható, így operációs platformtól nem függő architektúrájáról, a legfontosabb azonban minden fejlesztő számára mégiscsak az: mennyit lehet ezzel kaszálni? Máshogyan megfogalmazva a kérdés az, egyáltalán miért volna érdemes a Badával foglalkozni, mikor már így is elég felhajtás és tolongás van az iPhone meg az Android körül? Ott van még ráadásul a 250 millió Symbian-felhasználó, a Blackberry-függők tömegei, a Windows Mobile és az érkezőben lévő új mobil Windows amely már  Phone. A sornak ráadásul még mindig nincs vége, a Nokia és az Intel hozza a MeeGót, és a HP is fel akarja futtatni immár saját operációs rendszerét, a Palm WebOS-t. Még egy mobil platformra tehát látszólag semmi szükség.

A kérdés eldöntéséhez, hogy megéri-e a Badával foglalkozni, két dolgot kell alapvetően tudni: mennyi felhasználót lehet vele elérni, és mekkora pénz illeti a fejlesztőket? Utóbbi egyszerű, ezért ezzel kezdjük: a Samsung ugyanúgy 70-30 százalékban állapította meg a bevételmegosztást, mint az Apple és ezt követően sokan mások. Ez  egyszerre nem meglepő és mégis az, ugyanis ésszerű feltételezésnek tűnt, hogy kihívóként a Samsung a versenytársak alá próbál menni, hogy így is vonzóbbá, szimpatikusabbá tegye a Badát, hiszen felmérések szerint a fejlesztők túlzónak tartják az Apple által kialakított gyakorlatot.

A budapesti fejlesztői napon Choi Wonjoonnak, a Samsung Electronics tartalomkiszolgálói csapata egyik vezetőjének is nekiszegeztük a kérdést, aki úgy felelt, hogy éppen azért 70-30 az arány, mert az Apple is így határozta meg, ami leegyszerűsíti a fejlesztők számára az árképzést. Hozzátette, lejjebb menni sem lehet sokkal, mivel egy ilyen platform üzemeltetése sok pénzt elemészt, a Samsung rengeteg szerveroldali szolgáltatást kínál a Badához. Mint elmondta, az Apple App Store alapos tanulmányozásával alakították ki a Samsung Apps rendszert, amely eredetileg Windows Mobile és S60 készülékekhez indult tavaly.

Hatalmas várható eladások

Ami a Bada várható térnyerését illeti, előadásában Choi elmondta, a Samsung 10 millió badás készülék eladásával számol 2010-ben és 20 millióval 2011-ben ezek azonban minimum célkitűzések. A Samsung a piaci helyzettől függően további 3-5 olcsóbb Bada-készüléket is piacra dob a zászlóshajó Wave után, és jövőre ezeket kétségtelenül újabb modellek követik. Choi elmondta, hogy valójában idén 40 millió badás készüléket terveznek értékesíteni, és megerősítette, hogy a Samsung tényleg általánossá akarja tenni portfólióján a Badát, amely a cég saját beágyazott valósidejű operációs rendszere mellett más platformokon is futhat - a tervekben Linux-alapú változat is szerepel.

A Samsung úgy fogalmaz, hogy célja mobil alkalmazások demokratizálása, vagyis hogy mindenki számára elérhetőek legyenek, ne csak az okostelefonokon. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos készülékeket is ki akarja okosítani a Samsung. Arra a kérdésre, hogy ezt nagyjából milyen időtávon kívánja elérni a vállalat, Choi úgy felelt, hogy két év múlva, amit úgy is értelmezhetünk, hogy 2-3 év múlva évente akár több mint 200 millió badás Samsung mobil fogyhat, ami döbbenetes volumen az iPhone, Android vagy akár a Blackberryk eddigi sikereihez képest. Choi bólogatott, ugyanakkor mindez kétségtelenül annak is függvénye, a Bada mennyire válik be a gyakorlatban. A Samsung egyébként Androidban is utazik és méretéből fakadóan valószínűleg Windows Phone 7 telefonnal is jelentkezik majd.

A dél-koreai elektronikai óriás mintegy 160 országban forgalmazza készülékeit, és idén 80-ban be kívánja indítani a Samsung Appset. Choi leszögezte, hogy egyetlen globális piactér létrehozása a cél, ahol a magyar felhasználók is ugyanúgy látják az alkalmazásokat, mint bárki más, és a magyar fejlesztők is elérik a globális közönséget. Hozzátette, hogy mindez nem jelenti majd a lokális alkalmazások végét, hiszen a nyelvi lokalizáció, a helyfüggő szolgáltatások, helyi ízlés mind rendkívül fontosak, és tapasztalataik szerint egy-egy országban a mobil alkalmazások 70 százaléka helyi fejlesztésű lehet.

Amikor változatosság megrökönyödtet

A Bada széleskörű megjelenése ugyanakkor megkerülhetetlenül azt a problémát okozza, hogy a fejlesztők sokféle készülék teljesítményét, kijelzőjének nagyságát és felbontását kell figyelembe venni, ami nagyban megbonyolíthatja a helyzetet, a csúcskategóriás alkalmazásoknál pedig teljesítményproblémát okozhat. Mindez ráadásul azért is gond lehet, mert ezek a modellek egyidejűleg vannak jelen a piacon, míg az iPhone esetében az újabb modellek csak gyorsultak, miközben a Samsung Wave a legerősebb, és a következők lassabbak, gyengébbek lesznek.

Choi szerint a fejlesztőknek el kell dönteniük, hogy mely készülékeket céloznak meg, és ezt az SDK-ban található szimulátor támogatni fogja. Mivel a fejlesztők az alkalmazás feltöltetésekor beállíthatják, mely badás készülékekkel legyen kompatibilis a szoftver, ezért a felhasználók csak a számukra megfelelőt látják, mikor alkalmazásokat keresnek telefonjukról. Az alkalmazások közt PC-n is lehet böngészni, azokat meg is lehet vásárolni a szabadon letölthető sokoldalú Samsung Kies kezelőszoftver segítségével, amely egyelőre azt írja ki, Magyarországon nem elérhető az Apps szolgáltatás.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.