Szerző: Bodnár Ádám

2012. június 6. 14:26

Frissítette a Brazos platformot az AMD

Bevált recepten ne változtass, ez lehetett az AMD jelmondata, amikor a Brazos platformhoz nyújt. A cég ugyan Brazos 2.0 néven jelöli az új verziót, de az újdonságok alapján inkább az 1.1-es modellszámot éreznénk helyénvalónak.

Másfél év után frissült az AMD Brazos platform, amely az ultravékony és könnyű notebookok és netbookok számára kínál az Intel Atomnál jelentősen nagyobb teljesítményű alternatívát. A 40 nanométeres csíkszélességgel gyártott chipek kettő x86 processzormagot és egy DirectX 11 grafikus magot integrálnak egyetlen szilíciumszeletre, HD videofeldolgozó áramkör, memóriavezérlő és más rendszerfunkciók társaságában.

Az elődökhöz mért előrelépés mértékletessége valahol érthető, az új chipek továbbra is a TSMC 40 nanométeres gyártástechnológiáján készülnek, így az AMD mérnökeinek nem sok helyük volt extra teljesítmény vagy funkciók beépítésére. Az ultravékony noteszgépekbe szánt, CPU-t és GPU-t integráló lapkák családja két taggal egészült ki, az E2-1800 és E1-1200 modellekkel. Ezek közül az E2-1800 az új csúcsmodell, de specifikációit tekintve nem sokban tér el a korábbi zászlóshajótól, az E-450-től.

Az E-450 lapkán két Bobcat processzormag kapott helyet, amelyek 1,66 GHz-es órajelen működtek, az E2-1800 esetében ezt 1,7 GHz-re növelte a vállalat, a 80 futószalagos GPU pedig 508 MHz helyett már 523 MHz-en ketyeg - az órajel turbóval a 680 MHz-et is elérheti, amennyiben van hely a 18 wattos fogyasztási plafon alatt. Utóbbi változás főképp a grafikát intenzíven használó szoftverek, például játékok alatt jelenthet nagy teljesítményugrást. A másik új chip, az E1-1200 felépítését tekintve azonos, azonban a processzormagos órajele csak 1,4 GHz, a GPU-é pedig 500 MHz és turbó sincs.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A fejlesztések lényegi része a vezérlőt érinti, de a változtatások itt sem számottevőek. A legfontosabb talán az USB 3.0 támogatás megjelenése, a Brazos 2.0 vezérlője két USB 3.0 portot támogat nyolc USB 2.0 csatlakozó mellett. A mérnökök átdolgozták a SATA vezérlőt is, amely hat helyett csupán két eszközt kezel - a megcélzott szegmensben ez jóval életszerűbb -, de már RAID 0 és 1 tömböket is képes belőlük létrehozni. Említésre méltó újdonság még az SD-vezérlő beépítése, valamint a ventilátorvezérlő felkészítése a fordulat szabályozására a terhelés függvényében. A platform a hőmérséklet függvényében tudja módosítani a ventilátor forgási sebességét.

A két új chip heteken belül megjelenik az AMD gyártópartnereinek (Acer, Asus, HP, Lenovo, Samsung, Sony, Toshiba) gépeiben. A Brazos platform a frissített E-sorozatú lapkák mellett továbbra is tartalmazza a kisebb teljesítményű és fogyasztású C-sorozatú chipeket, ezek azonban jelenleg nem frissültek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról