Szerző: Bodnár Ádám

2012. június 6. 14:26

Frissítette a Brazos platformot az AMD

Bevált recepten ne változtass, ez lehetett az AMD jelmondata, amikor a Brazos platformhoz nyújt. A cég ugyan Brazos 2.0 néven jelöli az új verziót, de az újdonságok alapján inkább az 1.1-es modellszámot éreznénk helyénvalónak.

HIRDETÉS

Másfél év után frissült az AMD Brazos platform, amely az ultravékony és könnyű notebookok és netbookok számára kínál az Intel Atomnál jelentősen nagyobb teljesítményű alternatívát. A 40 nanométeres csíkszélességgel gyártott chipek kettő x86 processzormagot és egy DirectX 11 grafikus magot integrálnak egyetlen szilíciumszeletre, HD videofeldolgozó áramkör, memóriavezérlő és más rendszerfunkciók társaságában.

Az elődökhöz mért előrelépés mértékletessége valahol érthető, az új chipek továbbra is a TSMC 40 nanométeres gyártástechnológiáján készülnek, így az AMD mérnökeinek nem sok helyük volt extra teljesítmény vagy funkciók beépítésére. Az ultravékony noteszgépekbe szánt, CPU-t és GPU-t integráló lapkák családja két taggal egészült ki, az E2-1800 és E1-1200 modellekkel. Ezek közül az E2-1800 az új csúcsmodell, de specifikációit tekintve nem sokban tér el a korábbi zászlóshajótól, az E-450-től.

Az E-450 lapkán két Bobcat processzormag kapott helyet, amelyek 1,66 GHz-es órajelen működtek, az E2-1800 esetében ezt 1,7 GHz-re növelte a vállalat, a 80 futószalagos GPU pedig 508 MHz helyett már 523 MHz-en ketyeg - az órajel turbóval a 680 MHz-et is elérheti, amennyiben van hely a 18 wattos fogyasztási plafon alatt. Utóbbi változás főképp a grafikát intenzíven használó szoftverek, például játékok alatt jelenthet nagy teljesítményugrást. A másik új chip, az E1-1200 felépítését tekintve azonos, azonban a processzormagos órajele csak 1,4 GHz, a GPU-é pedig 500 MHz és turbó sincs.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A fejlesztések lényegi része a vezérlőt érinti, de a változtatások itt sem számottevőek. A legfontosabb talán az USB 3.0 támogatás megjelenése, a Brazos 2.0 vezérlője két USB 3.0 portot támogat nyolc USB 2.0 csatlakozó mellett. A mérnökök átdolgozták a SATA vezérlőt is, amely hat helyett csupán két eszközt kezel - a megcélzott szegmensben ez jóval életszerűbb -, de már RAID 0 és 1 tömböket is képes belőlük létrehozni. Említésre méltó újdonság még az SD-vezérlő beépítése, valamint a ventilátorvezérlő felkészítése a fordulat szabályozására a terhelés függvényében. A platform a hőmérséklet függvényében tudja módosítani a ventilátor forgási sebességét.

A két új chip heteken belül megjelenik az AMD gyártópartnereinek (Acer, Asus, HP, Lenovo, Samsung, Sony, Toshiba) gépeiben. A Brazos platform a frissített E-sorozatú lapkák mellett továbbra is tartalmazza a kisebb teljesítményű és fogyasztású C-sorozatú chipeket, ezek azonban jelenleg nem frissültek.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 17:08

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.