Szerző: Bodnár Ádám

2010. május 25. 10:44

Villámgyors hibrid merevlemezt mutatott be a Seagate

Nagy kapacitású, ugyanakkor villámgyors merevlemezt mutatott be noteszgépek számára a Seagate. A vállalat nem mást állít, mint hogy a Momentus XT a világ leggyorsabb merevlemezes mobil meghajtója.

A legnagyobb merevlemezgyártó a HDD-k és az SSD-k előnyeit egyesítő hibrid megoldást alkalmazott az új Momentus XT-nél, amely egy 2,5 hüvelykes mobil merevlemez kiegészítve 4 gigabájt flash memóriával és 32 megabájt DRAM cache-sel. A meghajtó újdonsága a Seagate által csak Adaptive Memory néven emlegetett technológia, amely a leggyakrabban használt adatokat automatikusan a flash memóriába helyezi át, így azokat a lehető leggyorsabban lehet írni és olvasni is. Az Adaptive Memory lényegében a meghajtón belül végez tárolórétegezést.

Hibrid merevlemezek már évek óta léteznek a gyártók kínálatában, a HDD-k nagy kapacitását az SSD-k sebességével és alacsony fogyasztásával ötvöző megoldások azonban korábban elsősorban a fogyasztás csökkentését célozták, nem pedig a nagy teljesítményt. A percenként 7200-as fordulaton pörgő Momentus XT esetében nem is igazán lehet alacsony fogyasztásról beszélni, bár a cég által megadott átlagos fogyasztás (1,1W) fele a flash memóriát nélkülöző, hasonló paraméterű (500 GB, 7200 rpm) Momentus merevlemezekének.

\"\"

A Momentus XT család három tagot számlál, amelyek kapacitása 250, 320 és 500 gigabájt. Mindhárom meghajtó 9,7 milliméter magas, vagyis bármelyik noteszgép szabványos 2,5 hüvelykes merevlemez-helyére beépíthető. Elsőként az ASUS Republic of Gamers G73JH noteszgépében tűnnek fel a Seagate új meghajtói. A kimondottan játékosoknak szánt notebook hardver tekintetében a ma elérhető maximumot nyújtja, négymagos Core i7 720Qm processzor, 8 gigabájt DDR3 memória és ATI Mobility Radeon HD 5870 videochip kerül bele.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról