Szerző: HWSW

2010. május 24. 12:30

A UNIX-szerverek új korszakát nyitja a HP

Megérkezett a legmagasabb igényeket is kielégítő HP Integrity szerverek legújabb generációja. Az új Integrity szerverek alapjaiban alakítják át a kritikus rendelkezésre állású nagy UNIX-rendszerekről alkotott elképzeléseinket, ugyanis teljesen igény szerint skálázhatóak, és nagyrészt sztenderdizált komponensekből épülnek fel, így optimálisan bánnak a pénztárcánkkal, egyúttal egyszerű és stabil üzemeltetést tesznek lehetővé.

Igény szerinti bővítés

Szemben a korábbi sokféle kivitelű modellel, új Integrity szerverek sztenderd blade formátumú elemekből épülnek fel, amelyek önmagukban is teljesértékű szerverek, és akár a vásárlást követően is rugalmasan méretezhetőek az igények mentén, így megszűnik a túlméretezés pazarlása és az alulméretezés kockázata is - ez a HP Blade Scale architektúra eleganciája.

\"\"A HP saját megoldásával lehetséges több Integrity blade modult összekapcsolni, így azok egy nagyobb szerverként látszanak. Az HP c-osztályú, kétfoglalatos Integrity blade moduljaiból akár négyet is összekapcsolhatunk, így 8 processzorfoglalatot kapunk, ami a négymagos Itanium 9300 sorozatú processzorokkal 32 processzormagot és 64 szálat eredményez, a támogatott memóriamennyiség pedig 384 GB jelenleg. Az összekapcsolódásért a HP elegáns Blade Linkje felel, amely a modulok előlapjára csatlakozik és köti össze azokat QuickPath Interconnect technológiával, miközben továbbra is beépíthető a HP c3000 és c7000 blade keretekbe, amely a ProLianteknek is otthont ad.

Az ennél is magasabb teljesítménybeli és rendelkezésre állási igényeket az Integrity Superdome 2 blade rendszer elégíti ki, amely a HP saját fejlesztésű belső összeköttetésével, a FlexFabric segítségével jelenleg 8 kétfoglalatos blade modult képes összekapcsolni, amivel kitölt egy duplmagas Superdome 2 blade keretet. Később a HP kettő, majd négy keret összekapcsolására is lehetőséget ad, így 32-64 foglalatos Superdome 2 gépek is kiépíthetőek, akár 8 TB memóriakapacitással. A hibatűrés érdekében teljesen redundáns HP FlexFabric tehát 4 és 64 foglalat közt biztosít lineáris közeli skálázódást. A FlexFabric egy további képessége, hogy a blade modulok számától függetlenül tud a rendszerbe csatlakoztatni PCI Express bővítőkártyákat, és azokat foglalat szintjén hozzárendelni egyes rendszerekhez és partíciókhoz.

\"\"A HP ezzel teljesen modulárissá, és sztenderdizált felépítésűvé tette a hagyományosan nagy és drága vasakra épülő UNIX-szervereket. A c-osztályú Integrity blade-ek lényegében kizárólag a processzorban, és ezen keresztül a kritikus környezetekbe szánt HP-UX és OpenVMS futtatás támogatásában különböznek a ProLiant blade gépektől, a memória is szabványos DDR3. A Superdome 2 blade formátum ezen túlmenően csak dupla magasságában, és az extra helyet felhasználva a belső FlexFabricban tér el, de ventilátorai, tápegységei például ugyanazok, mint a c3000 vagy c7000 keretek esetében.

Alacsonyabb költségek

Mindez minden korábbinál alacsonyabb bekerülési költséget eredményez, mivel rugalmasan és gyorsan le lehet követni az igényeket. Nem kell biztonsági tartalékként nagyobb gépet venni, sem nem szükséges egy új alkalmazás bevezetésekor külön fejlesztői, tesztelői rendszereket vásárolni,  azokat később az éles üzem követelményeihez lehet igazítani további modulok telepítésével - a particionálható Superdome 2 esetében mindez ráadásul leállítást sem igényel.

Érdemes megemlíteni, hogy az alacsonyabb költség nem jelent kompromisszumot a megbízhatóság vagy rendelkezésre állás terén, ellenkezőleg, a Superdome 2 e téren is felülmúlja elődjét, részben az új Itanium processzornak és a FlexFabricnak köszönhetően, részben pedig az egész rendszer állapotát figyelő és hibaelőrejelző Analysis Engine, amellyel kevesebb mint ötödére csökkenthető a hardveres meghibásodások száma. Teljesítmény terén az új generáció a konfiguráció méretétől és a futtatott alkalmazástól függően két-háromszoros feldolgozási kapacitást kínál azonos foglalatszám mellett - az előrelépés a gép méretével növekszik.

A működési költségeket drasztikusan csökkenti, hogy az új Integrity szerverek bevonhatóak a HP Insight Dynamics felügyeleti rendszerébe, és a Virtual Connecten keresztül egységes hálózatba szervezhetőek. A HP az új Intergrity szerverekben jelentette be először a beágyazott iLO menedzsment következő, 3. generációját, amely ezt követően a hetedik generációs ProLiantekben is megjelent. Az új Integrity gépek a világon elsők, amelyek bevonhatóak egy fizikailag és menedzsment oldalról is egységesített IT-infrastruktúrába, a HP Converged Infrastructure architektúrába.

A befektetés védelmét a skálázhatóságon túl garantálja, hogy az új Integrity blade szervereket legalább két Itanium processzorgenerációval frissíthetjük majd a jövőben, a processzorok vagy a blade modulok cseréjével, ami legalább 5-10 éven át stabilitást és fejlődést ad a platformnak. A skálázható blade formátumú üzleti kritikus HP Integrity szerverekről további információ található a HP Integrity szerverek honlapján.

HP-UX 11i v3 Update 6

A HP-UX 11i v3 licencelését foglalat alapúra helyezte át az új gépek esetében, ami erős ösztönző a migrációra, hiszen támogatási költségeinket tovább csökkenthetjük így. A Windows, Linux és OpenVMS futtatásának lehetősége mellett a HP-UX 11i v3 operációs rendszer a HP Integrity szerverek egyik legnagyobb értéke. A 64 bites UNIX környezet több mint 25 év üzemeltetési tapasztalatát hordozza magában,  a rivális operációs rendszerekhez képest is kiemelkedő rendelkezésre állási, biztonsági, particionálási és menedzselhetőségi képességekkel.

A 2010 márciusi, Update 6 frissítéssel a HP-UX 11i v3 tovább emeli az biztonsági szintjét, és az már minősített a CCOPP-OS, EAL4+ szintű biztonsági profillal szemben is, miközben fokozza virtualizációs és menedzsment képességeit. Az új kiadás teljeskörű platformtámogatást is bevezet az új szerverekhez, így például optimalizál az adatok memórialokalitásán. Tovább információ a HP-UX 11i v3 képességeivel kapcsolatban itt olvasható.

[Készült a HP megbízásából]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról