Szerző: Dojcsák Dániel

2010. május 18. 16:12

Erőből nyomná le a Gmailt a Microsoft

A Microsoftnál nagy lehet mostanság az izgalom, hisz az Office 2010 indulása után szinte azonnal jön a következő csapás, a Live megújulása. Ezen a héten Redmondból a Live Wave 4 fejlesztései közül a Hotmail újdonságai szivárogtak ki.

A Hotmail megújulása egyértelmű támadás a Google, illetve annak levelezője, a Gmail ellen, a bejelentett új funkciók és paraméterek kapcsán kár lenne tagadni, hogy a Gmail-re való rálicitálás volt a cél. Sok esetben szinte értelmetlen ugrásokba ment bele a Microsoft, de bizonyos szempontból tényleg akár jobb is lehet az új Hotmail.

Le a Gmaillel

Az első fontos lépés, a \"threadek\", azaz beszélgetésfonalak bevezetése. Ahogy a Gmailben már megszokott, a levelező összegyűjti az egymáshoz tartozó leveleket, így egy hosszas, oda-vissza válaszolgatós levelezés, vagy egy levelezőlistás beszélgetés nem árasztja el a postaládát, mindössze egyetlen sort foglal el. A Gmailhez képest annyival gálánsabb a Hotmail, hogy nem erőlteti rá ezt a rendszert mindenkire, a funkció opcionálisan ki-be kapcsolható. A Gmail másik erőssége, hogy a levelezésen belül a Google keresőjével kutathatnak a felhasználók a szövegekben, ami ezen túl a Hotmail-felhasználóknak is megadatik, egy fejlettebb keresőmező és valószínűleg Bing-támogatott technológia képében.

A Microsoft a Live SkyDrive erejét is segítségül hívja a Hotmail, ami révén a felhasználók a postafiókjuk mellé egy szinte végtelen tárhelyet is kapnak. Az elküldhető csatolmányok mérete pedig épp duplája a Gmailének, 50 megabájt, ráadásul egy levélben akár 200 fájl is elhelyezhető, így akár 10 gigabájtos levél is küldhető (200x50 megabájt). Valójában persze a levél nem tartalmazza majd a csatolt fájlokat, azok a SkyDrive online tárhelyen pihennek majd, amíg a címzett el nem kezdi letölteni onnan. Technikailag ez azt jelenti, hogy akár egy 720p felbontású Blu-Ray filmet is át lehet küldeni levélben, ha 50 megabájtos darabokra van szeletelve.

Beágyazott tartalmak a levelekben

A Gmailben egy jó ideje elérhetők azok a kiegészítők, amikkel a linkelt videók, fotóalbumok anélkül jeleníthetők meg, hogy a felhasználó elhagyná a böngészőablakot. Ezt a Microsoft is megirigyelte, így az új Hotmailben Flickr-albumok, Hulu-filmek, YouTube-videók és egyéb tartalmak is ablakon belül fogyaszthatóak, de ha valaki levélben csatolva küld egy tucatnyi képet, azok is egy ízléses albumban jelennek majd meg, mindenféle trükközés nélkül. A megoldás nem meglepő módon Silverlight technológiára épül. Azon túl, hogy a Hotmail-felhasználók feltehetőleg egy szép, jól működő felületet kapnak, a Microsoft azt az előnyt is elkönyvelheti, hogy mostantól minden hotmailes biztosan feltelepíti a Flash ellenfeleként is gyakran aposztrofált kiegészítőt.

A Hotmailbe ügyesen integrálta a Microsoft az Office webes változatát is, ami annyira jól sikerült, hogy a levelezőből közvetlenül  lehet szerkeszteni egy Word-dokumentumot vagy Excel-táblát, illetve PowerPoint prezentációt, majd válaszlevélben már a módosított változatot visszaküldeni, anélkül, hogy el kellett volna menteni a fájlt valamelyik helyi meghajtóra. A funkciók nagy része működik majd mobilon is, a Microsoft szerint az új Hotmail minden mobil böngészőt támogat majd és lehetőség lesz az üzenetek egyszerű szinkronizálására is a platformok között.

20 dollárért még a reklámok is eltűnnek

Az egyetlen kellemetlenség, hogy a Hotmailben nem csak szöveges, de banner hirdetések is megjelenhetnek, amiktől évi 20 dollárért lehet megszabadulni. A Microsoft szándéka komolynak tűnik, hogy megállítsa a Google-t, s a webes Office után egy újabb területen nyerhet csatát a szolgáltató minőségben. A Hotmail ezen a területen egyébként is előnyből indul, jelenleg is 400 millió ember használja a világon, így ez a legnépszerűbb ingyenes levelezőrendszer a Yahoo Mail és a Google Gmail előtt.

Az új Hotmail élesítését már megkezdte a Microsoft, de akár napokig, hetekig is eltarthat, mire minden felhasználó az új változatot látja belépéskor.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról