Szerző: Dojcsák Dániel

2010. május 17. 11:36

Napi kétmilliárd videót nézünk YouTube-on

Már több mint 2 milliárd videót játszik le naponta a YouTube, a statisztikák szerint a felhasználók 60 nap alatt több mozgóképet töltenek fel mint amennyit a 3 legnagyobb amerikai televíziós hálózat hozott létre 60 év alatt.

2005-ben egy 19 másodperces állatkerti élménybeszámoló volt az első videó, ami megjelent a YouTube-on, ebben egy fiatal azt részletezi, hogy az elefántoknak igazán hosszú ormánya van. Ezt a klipet azóta 2,3 milliószor töltötték le, de természetesen ezzel közel sem került be a legnépszerűbb videók közé. A legtöbbször Lady Gaga Bad Romance című számának klipjét nézték meg a felhasználók, több mint 206 millió alkalommal.

Hihetetlen számok

Az öt év alatt a számszerű fejlődésen túl sok más szempontból is rekordokat döntött a szolgáltatás. 2006 novemberében, azaz másfél évvel elindulása után a YouTube-ot  1,65 milliárd dollárért megvásárolta a Google annak ellenére, hogy rendelkezett saját videós szolgáltatással, a Google Videóval, ami szintén népszerű volt, de YouTube népszerűségét meg sem közelítette. A következő időszakban a Google-nek meg kellett küzdenie azzal a problémával, hogy a vásárolt szolgáltatás folyamatosan veszteséget termel, s közben egyre nagyobb fejlesztéseket igényel, lévén a látogatottság és a kiszolgált videók száma robbanásszerűen nőtt.

Lassan az eredeti megosztónak csak a neve és alapfunkciója maradt meg, s a dizájn mellett a belső működés is teljesen megváltozott. A Google átalakította a rendszert, bevezette a HD felbontások támogatását is, így ma már akár 1080p-ben is lehet filmeket feltölteni, a kodeket pedig H.264-re cserélte a cég. A tízperces limit azonban továbbra is él, azaz a normál felhasználók maximum ilyen hosszú anyagokat oszthatnak meg egy videóban. A korlátozás ellenére percenként 24 órányi új anyag kerül be a rendszerbe, azaz naponta körülbelül 35 ezer órányi.

Világraszóló

A forgalom jelentős része már jellemzően az Egyesült Államokon kívülről érkezik (70%), ami köszönhető többek közt annak is, hogy a YouTube 23 országban, 24 különböző nyelven érhető el hivatalosan. Nemrégiben magyarul is megtanult a kezelőfelület, habár a teljes lokalizáció még nem készült el. A magyaroknak ismeretlen lehet a YouTube \"videotéka\" funkciója is, ugyanis szerzői jogi problémák miatt számos teljes értékű tartalom csak az USA-ban elérhető. Ott viszont több mint 7000 órányi egész estés film, illetve sorozat is nézhető, sőt idén februárban már az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama beszéde is követhető volt élőben.

Egy átlagos felhasználó naponta 15 percet tölt el az oldalon, s ma már százmilliós nagyságrendben szolgál ki az oldal mobil készülékekre is videókat, Facebookon pedig naponta 46,2 évnyi YouTube-videót néznek meg a felhasználók. Több mint 3 millióan kapcsolták össze YouTube-fiókjukat valamilyen közösségi szolgáltatással és állították be az automata megosztás funkciót. Egy automata Twitter-megosztás átlagosan 7 átkattintást generál. Tízmilliós nagyságrendben vannak azok a weboldalak, melyek beágyazott YouTube videót használnak.

Nem lehet elmenni mellette

A népszerűség jól látszik a látogatottsági statisztikákon is. Az Alexa adatai szerint a YouTube globálisan a harmadik leglátogatottabb oldal, az Egyesült Államokban a YouTube-ot a Facebook és a Yahoo előzi meg, illetve a mindenhol első helyen álló Google. Magyarországon a Google mögött a második leglátogatottabb oldal a videómegosztó, jócskán lehagyva az iWiW-et, Facebookot vagy bármely tartalomszolgáltatót is.

Ötödik születésnapja alkalmából a YouTube egy ünnepi csatornát indított, ahol a szolgáltató életében fontos szerepet betöltő emberek mesélnek az oldal fejlődéséről, illetve végignézhetőek a legjelentősebb, legemlékezetesebb darabok az elmúlt 5 évből és az oldal története is megismerhető részleteiben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról